<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A kereskedelmi iparkamara szerint növelni kellene a keretet.

A parlamenti vita során még módosulhat a béren kívüli juttatások átalakításáról szóló javaslat - közölte az mfor munkatársának kérdésére egy mai tájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter. Mint mondta, a kereskedelmi kamara javaslatait is meg fogják vizsgálni.

Parragh László javaslatokkal érkezettParragh László javaslatokkal érkezett

A cafeteria részeként nyújtható juttatások jelentős korlátozását indítványozza a kormány által benyújtott adócsomag. Lényegében a SZÉP-kártya maradna csak meg a béren kívüli juttatások közül, kedvezőbb adózású juttatásként. Ugyanakkor az egy évben adható keret összege nem változik.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülése után tartott tájékoztatón Varga Mihály mellett Parragh László is részt vett. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy egyetértenek a kormány intézkedésével. Parragh szerint meg kell szüntetni a "többes pénzrendszer" használatát. Ezzel arra utalt, hogy a készpénzes fizetések mellett kiépült az utalványokra alapozott fizetési rendszer is.

Parragh elmondta, hogy két ponton azért hozzányúlnának a cafeteriához. Szerinte érthetetlen, miért kisebb a nyújtható keret az államigazgatásban, mint a versenyszférában. Ezen szerinte változtatni kellene. Illetve úgy véli, ideje volna növelni az éves összeget, amit a cafeteria részeként igénybe vehetnek az alkalmazottak.

Hozzátette, a gazdálkodó szervezetek közül inkább a nagyobbak biztosítanak ilyen juttatást dolgozóiknak, a vállalkozások, vállalatok harmada - elsősorban a kisebbek - nem kínálnak béren kívüli juttatást.

Varga Mihály kérdésünkre jelezte, nem zárkóznak el a kamarai javaslatok megvizsgálása elől, mint ahogy a parlamenti vita során lesz alkalom figyelembe venni az érintett felek, vagyis a munkaadók és munkavállalók észrevételeit is.

Ugyanakkor leszögezte, a kormány a német, osztrák mintát követve elkötelezett a béren kívüli juttatási rendszer átalakítása mellett, hogy a felhasznált összeget célzottan, a gazdaságpolitikai célokat támogatva használják fel.

A miniszter szavaiból az derül ki, hogy a kormány az idegenforgalom fellendítését ilyen célnak tekinti, ugyanis a juttatások közül megmaradó SZÉP-kártya felhasználása korlátozott, kifejezetten a turisztikai célú költéseket lehet ebből biztosítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.