4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az a cég újíthatja fel a városligeti KRESZ parkot 1,2 milliárd forintból, amelyik a lebontásra ítélt hatvani kerékpáros kalandparkot is építette uniós pénzből. A Ligetvédők szerint a társadalmi egyeztetés megint elmaradt.

A Ligetvédő civilek már február végén készítettek arról fotókat, hogy hamarosan indul a KRESZ park generálkivitelezése a Városligetben, a területet ugyanis körbekerítették.

Hogy milyen lesz a KRESZ park a kivitelezés végén, azt nem tudni, a társadalmi egyeztetés itt is elmaradt

- írták a civilek a Facebook-oldalukon.

Most már viszont lehet tudni, ugyanis a Közbeszerzési Értesítőből kiderült, hogy az állami Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az EB Hungary Invest Kft.-vel kötött 1,2 milliárd forintos szerződést.

A KRESZ park jelenleg is meglévő területe a Városligetnek, mely a családos látogatók számára kiemelt vonzerővel bír. Teljes körű felújítása, fejlesztése és a kiszolgáló létesítmények pótlása azonban feltétlenül szükséges

- olvasható a tájékoztatóban. Például a terület központi részén egy kisebb játszó egységet rendeznek be elsősorban sok gyermek együttes játékát lehetővé tévő eszközökkel, melyek elsősorban a közlekedési tematikához kapcsolódnak, mint például kisvonat, helikopter, repülő, irányító torony.

Biztos nagyon szép lesz, itt most nem is arra térnék ki, hogy a Városliget felújítására szükség van-e, hanem a kivitelezők személyére. Tehát a KRESZ parkot az EB Hungary Invest pofozza ki 1,2 milliárd forintból. Ez persze aprópénz ahhoz képest, hogy a Mészáros-féle ZÁÉV mintegy 30 milliárd forintból húzta fel az új Néprajzi Múzeumot, ahol 18-19. századi bútorokat és népviseleti ruhákat lehet megtekinteni.

A Városliget néhány idősebb fája. Illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)
A Városliget néhány idősebb fája. Illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az EB Hungary Invest Kft.-nek egyetlen tulajdonosa van, Erdei Zoltán József. Keveset hallani róluk, pedig igazán dinamikusan fejlődnek: 2019-ben mintegy 6 milliárd forintos forgalom mellett 172 millió forintos nyereségük volt, 2021-ben pedig már 15,1 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el, amiből közel egymilliárd forint profit is összejött.

Főleg várak és kastélyok felújításában erősek, de a cég referenciái között két érdekes beruházás is felbukkan.

  1. A Köztársasági Elnöki Rezidencia 14 hektáros parkjának megújítása 2014-ben.

A rezidencia a Béla király út 26. szám alatt található, a megbízó pedig az állami KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft. volt. Tehát az elnöki parkban is ők nyírták a füvet. Itt él most Novák Katalin államfő és családja, de 2014-ben még Áder János lakott itt.

        2. A Lombkorona kalandpark és kerékpáros kalandpark kivitelezése, valamint gyalogos híd építése Hatvanban.

Ez pedig egy egészen egyedi beruházás. Az Átlátszó írta meg most februárban, hogy elbontják azt a 2015-ben átadott hatvani kerékpáros kalandparkot, amelyre nettó 140 millió forint uniós pénzt költöttek. A lap közérdekű adatigényléssel kikérte az önkormányzattól, hogy hányan használták a létesítményt, s mint kiderült, a hét éves nyitvatartása alatt összesen 55-en. 2018 és 2022 között pedig mindössze egy látogatója volt. A fém állványokra erősített falécekből álló, többnyire ramaty állapotú pálya bontása már megkezdődött.

Minden részletre figyelnek

Szintén sok vita volt arról, hogy éppen a Városliget közepére milliárdokból épített Magyar Zene Házára szükség van-e, de ennél most már érdekesebb, hogy az állami Városliget Zrt. leánycégeként funkcionáló Magyar Zene Háza Közhasznú Nonprofit Kft. által host és hostess tevékenységek szolgáltatására kiírt közbeszerzést a VALTON-SEC Zrt. nyerte 74 millió forintos ajánlattal. Igaz, hogy mintegy 80 százalékban alvállalkozók bevonásával fogják elvégezni a fontos feladatot.

Ez a NER igazi működésére világít rá, hiszen nem csak magát az épületet építi kormányközeli vállalkozó, hanem utána még a különböző szolgáltatásokat is ők végzik. A Valton ugyanis az állam és a Fidesz kedvenc biztonsági cége, éppen a napokban kerülhetett Mészáros Lőrinc közelébe.

Ugyanakkor az is beszédes, hogy a Magyar Zene Háza Kft. által host és hostess tevékenység ellátására 2022-ben kiírt közbeszerzést az APPLE PS Kft. nyerte 46 millió forintos keretösszeggel. Idén már 74 millió forint kellett a győzelemhez. Ezt az is okozhatja, hogy tavaly kevesebb előadást rendeztek a házban. Ugyanakkor az APPLE PS tulajdonosa Varga-Szabó Andrea, akinek lakcíme megegyezik Varga Lajoséval, aki a Valton-Sec korábbi többségi tulajdonosa. Varga-Szabó Andrea pedig a most nyertes Valton vezérigazgatója is volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!