2p

Mozgolódás és fejcsere történt az állam kedvenc biztonsági cégénél.

A Válasz Online cikke szerint a korábban 89 százalékban Varga Lajos, 11 százalékban pedig a Sarka Kata férjeként is ismert Bessenyei István által tulajdonolt, gyakorlatilag minden jelentősebb állami rendezvényt biztosító Valton-Sec Zrt. tulajdonosi körében mozgás történt.

A cikk arról ír, hogy ez egészen pontosan úgy történt, hogy a többségi tulajdonrészt megszerző Prime Multi Magántőkealapot az idei év elején alapították, és a Mészáros Lőrinchez köthető jogászok által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. Ez a Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos közösen megalapította a Prime Multi Zrt.-t, amibe Varga Lajos beletett 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést – azaz a Valton 89 százalékát és a szintén általa birtokolt Stu-sza Kft. 100 százalékát. Vagyis mindannak, amit eddig Varga-tulajdonként azonosíthattunk a cégjegyzékben, hirtelen a Prime Multi Zrt. lett a birtokosa.

A zrt. alapszabályának rendelkezése alapján 49 darab részvény a Prime Multi Magántőkealapot illeti, míg három Varga Lajosé – igaz, ezek egyike szavazatelsőbbségi részvény, azaz a tisztségviselők meghatározásában és a stratégia meghatározásában Vargának elvileg továbbra is döntő szava maradt. Emellett van még egy osztalékelsőbbségi és egy normál törzsrészvénye. Az osztalékelsőbbségi pedig azt jelenti, hogy a 2022-es és 2023-as eredmény után az osztalékből még részesül, ám ezt követően már a Valton és a Stu-sza osztaléka a magántőkealapé, vagyis a Mészáros-köré lesz.

(Válasz Online)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!