<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mozgolódás és fejcsere történt az állam kedvenc biztonsági cégénél.

A Válasz Online cikke szerint a korábban 89 százalékban Varga Lajos, 11 százalékban pedig a Sarka Kata férjeként is ismert Bessenyei István által tulajdonolt, gyakorlatilag minden jelentősebb állami rendezvényt biztosító Valton-Sec Zrt. tulajdonosi körében mozgás történt.

A cikk arról ír, hogy ez egészen pontosan úgy történt, hogy a többségi tulajdonrészt megszerző Prime Multi Magántőkealapot az idei év elején alapították, és a Mészáros Lőrinchez köthető jogászok által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. Ez a Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos közösen megalapította a Prime Multi Zrt.-t, amibe Varga Lajos beletett 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést – azaz a Valton 89 százalékát és a szintén általa birtokolt Stu-sza Kft. 100 százalékát. Vagyis mindannak, amit eddig Varga-tulajdonként azonosíthattunk a cégjegyzékben, hirtelen a Prime Multi Zrt. lett a birtokosa.

A zrt. alapszabályának rendelkezése alapján 49 darab részvény a Prime Multi Magántőkealapot illeti, míg három Varga Lajosé – igaz, ezek egyike szavazatelsőbbségi részvény, azaz a tisztségviselők meghatározásában és a stratégia meghatározásában Vargának elvileg továbbra is döntő szava maradt. Emellett van még egy osztalékelsőbbségi és egy normál törzsrészvénye. Az osztalékelsőbbségi pedig azt jelenti, hogy a 2022-es és 2023-as eredmény után az osztalékből még részesül, ám ezt követően már a Valton és a Stu-sza osztaléka a magántőkealapé, vagyis a Mészáros-köré lesz.

(Válasz Online)