2p

A fogyasztói árak októberben 9,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2022 áprilisában volt egy számjegyű az infláció.

Az infláció októberben éves összevetésben 9,9 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel mostanra beigazolódott a kormányzati várakozás: egy számjegyű az infláció. Szeptemberhez viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak.

A drágulás üteme jelentős lassulásnak indult. A KSH szeptemberben 12,2 százalékos rátát mért, ami már eleve jelentős visszaesés az egy hónappal korábbi, 16 százalékot meghaladó szinttől.

A kormányzat célja több intézkedésen keresztül az volt, hogy az év végére már egy számjegyű legyen az infláció. A körülmények változtak, ahogy az is, hogy ez a cél mikor lesz reálisan elérhető, így ennek időpontja is kitolódott.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg kettős helyzetben reagál az inflációs folyamatokra. Egyrészt igyekszik biztosítani az árstabilitást, ami az elsődleges feladata, miközben kamatvágásba kezd, megelőlegezve, hogy további jelentős inflációcsökkenés lesz, ez a gazdasági növekedés biztosítása érdekében fontos.

Az MNB legutóbbi inflációs jelentésében 2024-re prognosztizálta, hogy elérhető a 3 százalékos középtávú inflációs célja, illetve a célhoz szabott egy százalékos tűréssávon belül lehet.

Egyre lejjebb. Fotó: Depositphotos
Egyre lejjebb. Fotó: Depositphotos

A lakosságra nézve a legnagyobb tétel az eddigi drágulásban, ami az Európai Unióban rekorder lett, az élelmiszerek jelentették. Ezen a téren az előző adatközlés is lassulást mutatott. Vitatott, hogy ebben a kormányzati intézkedéseknek mekkora volt a súlya, és hogy a csökkenés a gazdasági kormányzatnak vagy bázishatásoknak tulajdonítható.

Továbbra is jelentős tétel az energia, ami a gazdaság árazásának számos területén tétel, és a korábbi árkorlátozás után az is felmerült, hogy ismét beavatkozik az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!