2p

Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK) 2023. szeptember 6-tól megújult feltételekkel újraindítja csereaukcióit. Egy technológiai újításnak köszönhetően a csereaukciók során már nem csak egy, hanem akár több különböző sorozatú, előre meghatározott államkötvény is szolgálhat ellenértékül. Ez az újítás a csereaukciók lebonyolítását teljes mértékben flexibilissé teszi, ezáltal a piaci körülményekhez sokkal rugalmasabban tud igazodni az ÁKK, amelynek elsődleges célja a 2025-ben és 2026-ban esedékes intézményi államkötvény lejárati csúcsok mérséklése.

Az ÁKK 2022. szeptember 8-án a lakossági állampapírpiaci folyamatok és a hozamok emelkedésének hatására úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti a csereaukcióit.

A csereaukciók szüneteltetésének több kedvező hatása is volt: az intézményi adósság átárazódása lassult, és ez 2022-ben kamatmegtakarítást eredményezett az eredeti tervhez képest. Az ÁKK a hozamszintek csökkenését követően úgy döntött, hogy 2023. szeptember 6-tól újraindítja csereaukcióit.

De megváltozott feltételek mellett. Fotó: Depositphotos
De megváltozott feltételek mellett. Fotó: Depositphotos

Az újraindított csereaukciók keretében egy kibocsátandó államkötvény ellenértékéül az eddigi gyakorlattól eltérően már nem csak egy, hanem egy vagy több, különböző sorozatú államkötvény is szolgálhat, ezen államkötvény sorozato(ka)t a nyilvános ajánlattételben fogja az ÁKK meghatározni.

Ez a technológiai fejlesztésen alapuló változás a csereaukciók lebonyolítását flexibilisebbé teszi, ezáltal a piaci körülményekhez sokkal rugalmasabb igazodást tesz lehetővé, biztosítva a 2025-ben és 2026-ban esedékes intézményi államkötvény lejárati csúcsok mérséklését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!