<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
-

Már közvilágítási engedélye sincs a Sistrade Kft.-nek, amelynek kulcsfontosságú szerepe volt az Elios-ügyben.

Nem verik ugyan nagydobra, de szépen halad a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik legfontosabb cégének, a Sistrade Kft.-nek az eltüntetése. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ugyanis visszavonta a cég közvilágítási üzemeltetési engedélyét - derül ki az MEKH október 22.-én publikált határozatából.

Nagy üzlet a közvilágítás is (Fotó: Pixabay)Nagy üzlet a közvilágítás is (Fotó: Pixabay)

Az Engedélyes a Hivatalnál 2021. február 22. és 25. napján érkeztetett elektronikus leveleiben kérte engedélyének visszavonását. Kérelmének indoklásában leírta, hogy az Engedélyes a közvilágítás üzemeltetésére vonatkozó tevékenységét befejezte

- olvasható a visszavonási határozat indoklásában. Az utolsó város, ahol a Sistrade Kft. világított Pécs volt, de a város közvilágításának üzemeltetését az SMHV Energetika Kft. átvette. Mellékszál, de az Elios Zrt. a pécsi közvilágítás korszerűsítésében is érdekelt volt, az Átlátszó cikke szerint pedig az SMHV az Elios alvállalkozójaként vett részt a közvilágítás korszerűsítésben Pécs mellett Kalocsán, Siklóson és Tamásiban, de felbukkant a neve a mezőhegyesi projekt kapcsán is.

A Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent. Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Elios Zrt.-t találták meg.

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven.

Lapunk írta meg, hogy idén áprilistól végelszámolás alatt áll a Sistrade Kft., szeptember 28-án pedig végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában is lévő Elios Zrt. is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.