TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Magyarország gáncsolja az USA fellépését Kínával és Oroszországgal szemben, ami könnyen egy külügyminiszteri látogatásba torkollhat.

Kiemelt helyen foglalkozik hétfői címlapján Magyarországgal a Wall Street Journal. Az amerikai lap arról ír, hogy megrendülőben van az USA Magyarországba vetett bizalma, elsősorban azért, mert Orbán Viktor keresztbe tesz az államszövetség Kína- és Oroszország-ellenes lépéseinek. A WSJ szerint Magyarország hiába az USA régi szövetségese, Orbán azt mondta amerikai tisztviselőknek, hogy Ausztriához hasonlóan semleges akar lenni a nagyhatalmak csörtéjében. 

Az is mérgesíti az amerikai kormányzathoz fűződő viszonyt, hogy Orbán, bár továbbra is kedveli a NATO-t, és katonai alakulatokkal hozzá is akar járulni a védelemért cserébe, a militáris szövetség és a hagyományosan oroszellenes Ukrajna kapcsolatát már blokkolja, a magyar kisebbség számára kedvezőtlen ukrán oktatási törvényre hivatkozva. 

Az USA egyre nagyobb aggodalommal figyeli a globális kínai nyomulást, és nem csak az általános, gyarmatosító jellegű mozgások miatt, de nagyon aggasztja őket a kínai kiberkémkedés is, mely megerősödésének kulcsát egyebek mellett a nagy kínai techvállalatok külföldi terjeszkedésében látják. Orbán ehhez képest pont, hogy kínai internetes befektetőket hív az országba. Orbán álláspontja az, hogy továbbra is üzletelni akarunk Oroszországgal, és elutasítjuk, ha valaki meg akarja nekünk mondani, mi a helyes viselkedés Kínával szemben, valamint, ha azt mondják, hogy Kína ügynökei vagyunk, nyilatkozta a lapnak egy kormányzati forrás.

"Magyarország kihívást jelent, egyre bizonytalanabbak vagyunk abban, hogy számíthatunk még rájuk"

, mondta a WSJ-nek egy amerikai diplomata, akinek több éves tapasztalata van Orbánnal.

Vannak még amerikai diplomaták, akik nem ilyen pesszimisták, David Cornstein amerikai nagykövet például azt mondta, nem látnak problémát a magyar demokrácia helyzetével kapcsolatban - miközben a WSJ emlékeztet arra, hogy a magyar sajtó java része most már Orbán-közelbe került.

A két ország közti bizalom megrendülése kapcsán felemlegetik azt is, hogy a magyar kormány nemrég Washington helyett Moszkvának kedvezett egy súlyos fegyvercsempészeti ügyben, melyben a mexikói drogkartell is érintett volt, és előkerül, hogy Magyarország decemberben bejelentette: az USA helyett Franciaországtól, Németországtól és Svédországtól vásárol harci járműveket, ami nagy csalódást okozott a tengerentúlon.

A Trump-kabinet egyik képviselője azt mondta a WSJ-nek, hogy szerették volna szorosabbra fűzni a kapcsolatot Magyarországgal, és ennek érdekében kezdeményeztek egy védelmi egyezményt, mely biztosította volna, hogy ha amerikai katonák nálunk követnek el bűncselekményt, akkor nem a magyar, hanem az amerikai hadbíróság ítélkezik felettük, illetve rögzítették volna azt is, hogy enyhébb vámszabályok vonatkoznának az USA Magyarországon keresztül szállított katonai rakományaira. Az amerikai fél azt hitte, gond nélkül megszületik a megállapodás, Orbán viszont már hónapok óta csak mismásol, és húzza az időt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter emiatt múlt héten fel is hívta Orbánt, ám erről a beszélgetésről az amerikai minisztérium több részletet nem közölt. Pompeo az tervezi, hogy a jövő hónapban Budapestre látogat, hogy személyesen is megbeszélje Orbánnal a kényes ügyeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.