2018. november 23. 08:05
mfor.hu

Orosz csempészek egy mexikói drogkartellnek akartak eladni a haderőből kivont magyar katonai fegyvereket. Budapest mellett csalták tőrbe őket amerikai ügynökök, bejelentkezett értük az USA, de helyette Orbánék Oroszországnak adták ki az elfogottakat.

Tovább éleződött a diplomáciai feszültség az Egyesült Államok és Magyarország egy fordulatos, komoly orosz vonatkozásokkal bíró fegyvercsempészeti bűnügy miatt – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

Az ügy hátterében az áll, hogy két évvel ezelőtt egy amerikai fedett akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt. Az Egyesült Államok szerette volna, ha Magyarország kiadja őket nekik, de az Orbán-kormány végül idén augusztusban Moszkvának adta ki a fegyverkereskedőket. A magyar kormány annak ellenére döntött így, hogy a Direkt36 információi szerint még az amerikai igazságügy miniszter is személyesen kérte, hogy az USA-nak adják ki a két oroszt. 

A két orosz állampolgárt – Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát - az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) által irányított fedett akció eredményeként vették őrizetbe a TEK emberei egy Budapest melletti raktárépületnél 2016 novemberében. A hatóságok szerint az oroszok épp arra készültek, hogy nagy mennyiségű fegyvert adjanak el egy mexikói drogkartell képviselőinek. A kábítószerkereskedők nevében tárgyaló emberek azonban valójában a DEA-nek dolgoztak, így az amerikai hatóságok végig közelről figyelték az egész tárgyalássorozatot, és több beszélgetést is lehallgattak – derül ki a Direkt36 által megismert dokumentumokból. 

A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül bonyolította volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben.

Az amerikai hatóságok kérték a magyar kormánytól Ljubisinék kiadatását, de közben bejelentkezett értük Oroszország. Végül a magyar Igazságügyminisztériumnak kellett kimondania az utolsó szót, és eldönteni, hogy melyik ország kiadatási kérelmének tegyen eleget. A magyar kormány úgy döntött, hogy a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelme helyett Oroszország kérésének tesz eleget, és a magyar rendőrök idén augusztus 10-én a két Ljubisint feltették Moszkvába tartó járatra. Az Egyesült Államoknak innentől gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy Ljubisinékat megszerezzék Oroszországtól.

Ljubisinék kiadatása megdöbbentette az amerikaiakat, ugyanis az Orbán-kormánnyal fennálló politikai nézetkülönbségek ellenére a védelmi, nemzetbiztonsági és bűnüldözési együttműködés szintjén ilyen konfliktusok nem voltak jellemzőek. A magyar kormány korábban rendre teljesítette a hasonló kéréseket.

Magyarországi ügyvédjük, Fridman Róbert szerint Ljubisinék jelenleg egy moszkvai börtönben ülnek előzetes letartóztatásban. Fridman azt állította, ügyfelei nem tudták, hogy vevőik egy mexikói drogkartellnek akartak fegyvert vásárolni, és azt gondolták, hogy ez egy teljesen tiszta üzlet. Szerintük az ügy az oroszok egész világban történő üldöztetésének példája. A Direkt36-nak az ügy részleteit firtató kérdéseire sem a magyar, sem az amerikai hatóságok nem reagáltak érdemben. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.