<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ukrajna hagyományosan kétnapos ünnepség keretében szokott megemlékezni az ország a második világháború európai befejezésére. Május 8. az emlékezés és megbékés napja, ez alkalomból beszélt ma reggel Zelenszkij ukrán elnök. Ebből idézünk. 

"Lehet a tavasz fekete-fehér? Van-e örök február? Sajnos Ukrajna mindezekre a kérdésekre tudja a választ, sajnos 'igen'.

Minden év május 8-án együtt ünneplünk azokkal, akik megvédték a bolygót a nácizmustól a második világháború alatt. Azt gondoltuk: ilyet soha többé! Idén másképp gondolunk erre, felkiáltójel nélkül, de kérdőjellel. 

Február 24-én a „soha” szót eltörölték, amikor hajnali 4-kor több száz rakéta ébresztette fel egész Ukrajnát. Borogyinka városa ennek a bűncselekménynek az egyik áldozata! Ahol nem voltak katonai létesítmények és titkos bázisok. Valóban biztonsági fenyegetést jelenthettünk Oroszországra, a föld 1/8-ára, a világ második hadseregére, egy nukleáris államra?! Nincs ennél abszurdabb kérdés. 

Ma reggel beszédet mondott. Fotó: MTI/EPAMa reggel beszédet mondott. Fotó: MTI/EPA

nagyhatalom eltörölte ezt a kisvárost, amely már nem mondhatja: soha többé! De itt már minden világos szavak nélkül. .... 250 katona halt meg a második világháború frontjain, és összesen csaknem 1000 borogyinkai lakos, akik harcoltak és legyőzték a nácizmust. 

Képzeljék el, ahogy az emberek jó éjszakát kívánnak egymásnak, lekapcsolják a villanyt, lecsukják a szemüket, a teljes csendben mélyen alszanak, valami kellemesről álmodnak. Néhány órán belül aztán rakétarobbanások ébresztik fel őket. És valaki soha többé nem ébred fel. Soha többé!.

A „soha” szót is megkínozták és megölték. A „Soha többé” ma azt jelenti: „Megismételhetjük.”

És városaink, amelyek túléltek egy olyan szörnyű megszállást, hogy 80 év nem elég ahhoz, hogy elfelejtsék, újra látták a megszállót. És megkapták történelmük második megszállásának dátumát. De Mariupol megkapta a harmadikat is. A megszállás két éve alatt a nácik 10 000 civilt öltek meg, a két hónapos orosz megszállás alatt 20 000 embert.

Évtizedekkel a második világháború után Ukrajnába visszatért a sötétség és a gonosz ... Más egyenruhában, más szlogenekkel, de ugyanazzal a céllal. ...Bűneinek megismétlésével, sőt kísérlettel arra, hogy felülmúlja a „tanárt” ...Csak új világrekordot kell felállítani az idegengyűlölet, a gyűlölet, a rasszizmus és az általuk okozott áldozatok számában.

.... Ma szörnyű deja vu-t élünk át ....

Együtt ismerjük fel a fájdalmas igazságot: még egy évszázadot sem bírtunk ki. A "Soha többé" 77 évre volt elég. A gonosz újjászületett ....

A lengyelek, a britek, a hollandok, a franciák, a csehek, a görögök, a litvánok, észtek, dánok, grúzok, örmények, belgák, norvégok és még sokan mások nem felejtették el a háborús emlékeiket ..... 

Erre minden holokauszt-túlélő emlékszik – hogyan gyűlölheti egyik nemzet a másikat.

.... Sajnos vannak, akik mindezen bűnök túlélésével, a gyõzelemért harcoló és azt megszerzett emberek millióinak elvesztésével megszentségtelenítették ezeket az emlékeket. ... És van, aki kihívta az egész emberiséget. De a legfontosabb: minden rossznak mindig ugyanaz a vége – s ez is véget ér.

Ukránok!

.... Az igazság győzni fog. És mi mindent legyőzünk!

.... senki sem kerülheti el a felelősséget. ... mindenen túl leszünk .... És újra béke lesz. Végre újra!

Leküzdjük a telet, ami február 24-én kezdődött, és még május 8-án is tart, de mindenképpen véget ér, és az ukrán nap felolvasztja a jeget. .... És nem lesz több fekete-fehér álom, csak egy kék-sárga álom. Végre újra!" 

(az egész beszéd a The Guardian-on olvasható)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.