2p

Egy momentumos képviselő a budapest kampusz megépülésére kérdezett rá az illetékes miniszternél.

A kormány korábbi ígérete alapján a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem budapesti kampuszának megnyitására 2024-ben kerülne sor, de nem csak az építkezés megkezdése, hanem a koncepció és a költségterv bemutatása sem történt meg ez idáig - emlékeztette Tompos Márton Kristóf, a Momentum képviselője írásban Lázár János építési és közlekedési minisztert. Majd a tervezett beruházással összefüggésben feltette az alábbi kérdéseket:

  • Rendelkezik-e információkkal a fenti beruházás megvalósítására vonatkozó további tervekről?
  • Ha igen, megkezdődik-e a közeljövőben a komoly ellenérzéseket kiváltó kínai egyetem magyarországi kampuszának fejlesztése, vagy az ilyen jellegű elképzeléséről a kormány végleg lemondott?

Tervezőasztalon marad? Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
Tervezőasztalon marad? Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A 15 napos törvényes válaszadási határidőre az ellenzéki honatya meg is kapta a reakciót - igaz, nem a címzettől. Lázár helyett ugyanis egy másik miniszter, Csák János, a kulturális és innovációs tárca gazdája válaszolt. Pontosabban az ő megbízásából az államtitkára, Vitályos Eszter. Eszerint a kormány eleget fog tenni a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvénynek,

"legkésőbb 2024. június 30-ig beszámol az Országgyűlésnek az Intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről".

Ez a válasz vélhetően nem elégíti ki Tompost, aki már egy ideje nyomoz a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványának indulásához adott 600 millió forintos állami támogatás sorsáról. Erről még egy videót is készített, amelyből azonban kiderült, a szervezetnek még a nyomát sem találni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-ei rendkívüli Kormányinfón azt mondta, hogy a Fudan Egyetem a beruházási stop egyik áldozata, egyelőre mindenféle tervezés megállt, ezért meg kell vizsgálni az ezt fenntartó alapítvány létezését is. 

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!