<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy momentumos képviselő a budapest kampusz megépülésére kérdezett rá az illetékes miniszternél.

A kormány korábbi ígérete alapján a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem budapesti kampuszának megnyitására 2024-ben kerülne sor, de nem csak az építkezés megkezdése, hanem a koncepció és a költségterv bemutatása sem történt meg ez idáig - emlékeztette Tompos Márton Kristóf, a Momentum képviselője írásban Lázár János építési és közlekedési minisztert. Majd a tervezett beruházással összefüggésben feltette az alábbi kérdéseket:

  • Rendelkezik-e információkkal a fenti beruházás megvalósítására vonatkozó további tervekről?
  • Ha igen, megkezdődik-e a közeljövőben a komoly ellenérzéseket kiváltó kínai egyetem magyarországi kampuszának fejlesztése, vagy az ilyen jellegű elképzeléséről a kormány végleg lemondott?

Tervezőasztalon marad? Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
Tervezőasztalon marad? Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A 15 napos törvényes válaszadási határidőre az ellenzéki honatya meg is kapta a reakciót - igaz, nem a címzettől. Lázár helyett ugyanis egy másik miniszter, Csák János, a kulturális és innovációs tárca gazdája válaszolt. Pontosabban az ő megbízásából az államtitkára, Vitályos Eszter. Eszerint a kormány eleget fog tenni a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló törvénynek,

"legkésőbb 2024. június 30-ig beszámol az Országgyűlésnek az Intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről".

Ez a válasz vélhetően nem elégíti ki Tompost, aki már egy ideje nyomoz a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványának indulásához adott 600 millió forintos állami támogatás sorsáról. Erről még egy videót is készített, amelyből azonban kiderült, a szervezetnek még a nyomát sem találni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 25-ei rendkívüli Kormányinfón azt mondta, hogy a Fudan Egyetem a beruházási stop egyik áldozata, egyelőre mindenféle tervezés megállt, ezért meg kell vizsgálni az ezt fenntartó alapítvány létezését is. 

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)