3p

CEU Immobilienverwaltung SE - ez lesz az osztrák neve az Orbán-kormány által elüldözött egyetem ingatlankezelő cégének. A bécsi kampusz lesz az új székhelyük a tervek szerint július 1-től.

A Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik cége is Budapestről Bécsbe költözik - derül ki a Cégközlöny április 20-i számából.

A CEU Ingatlankezelő SE Zrt. (székhely: 1051 Budapest, Nádor u. 9.) részvényesei, a The Central European University és a Scholar Support Fund 2023. március 30-án elhatározták a társaság székhelyének Ausztriába történő áthelyezését.

- olvasható a dokumentumban.

A társaság főbb adatai pedig a székhely áthelyezését követően:

  • Neve: CEU Immobilienverwaltung SE.
  • Székhelye: 1100 Bécs (Wien), Quellenstrasse 51., Ausztria.
  • Fő tevékenysége: saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése.

Az ausztriai cím a CEU bécsi kampuszának címe. A határozatból kiderül még, hogy a társaság székhelyének áthelyezése a munkavállalói részvételre nem lesz hatással, mert nincs is munkavállalója. Előbb még meg kell szerezniük a cégbíróság tanúsítványát, ha pedig ezt megtörtént, akkor haladéktalanul benyújtják székhelyáthelyezés iránti kérelmüket a Bécsi Kereskedelmi Bírósághoz. Terveik szerint hivatalosan július 1-ével lesz a cég székhelye Bécsben.

A társaság legutóbbi beszámolójából kiderül, hogy a CEU Ingatlankezelő cégét 2022. január 21-én jegyezték be. Az egyetem a cég rendelkezésére bocsátotta az Arany János utca 32. alatt és az Október 6. utca 13. szám alatt található ingatlanokat. Az épületeket pedig a Közép-európai Egyetemnek adták bérbe.

Az már korábban kiderült, hogy a Budapest belvárosában, az Október 6. utcában található irodaházat eladták, amelyet korábban az egyetem használt. Az Arany János utca 32. pedig az egyetem Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) összetett funkciójú levéltára és könyvtára, amely a hidegháborúval, a Szabad Európa Rádióval és a szamizdattal kapcsolatos egyik legnagyobb gyűjtemény a világon.

Szép helyre költözik a cég. A CEU még 2019 tavaszán jelentette be, hogy új kampuszt nyitnak Bécs multikulturális 10. kerületében, Favoritenben, az osztrák főváros egyik legsokszínűbb részének szívében, a Quellenstrasse 51-es szám alatt.

Egy ambiciózus, több millió eurós átépítési projekt lezárultával egy 6 emeletes épület várja majd a CEU új diákjait 2019 őszén. A felújítás során egy közös munkát és tanulást elősegítő teret alakítanak ki az épületben. Közel 20 ezer négyzetméteres területen lesz a CEU Vienna otthona, ami diákok, oktatók és dolgozók közössége a világ egyik legjelentősebb egyetemi városában.

- közölték 2019-ben.

A fideszes többségű magyar parlament 2017-ben támasztott teljesíthetetlen feltételeket a CEU magyarországi működéséhez, ezért Bécsbe menekültek. A hvg.hu pedig április 20-án szúrta ki, hogy csaknem másfél év után döntött az Alkotmánybíróság az egyetem alkotmányjogi panaszáról. Megállapították: a jelenlegi egy függő jogi helyzet, mert az Oktatási Hivatal csak 2023. december 31-ig vizsgálja felül a külföldi felsőoktatási intézmények, így a CEU működési engedélyét. Mivel azonban a döntés még nem ismert, ezért az Alkotmánybíróság szerint jogsérelem sem következett be. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!