<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ítélet szerint a a magyar kormány törvénytelenül lehetetlenítette el a CEU magyarországi működését. Ez abból a szempontból most már mindegy, hogy az egyetem tavaly nagyrészt már Bécsbe költözött.

Összeegyeztethetetlen az uniós joggal a lex CEU néven elhíresült magyar felsőoktatási törvénymódosítás, hirdette ki keddi ítéletében az Európai Bíróság - írja a Népszava.

Az EU Bírósága szerint

  • nem egyeztethetők össze az uniós joggal és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által követett joggal azok a Magyarországon bevezetett követelmények, amelyek a származási állammal — a CEU esetében New York állammal — aláírt nemzetközi szerződéshez és az ott folytatott tényleges oktatási tevékenységhez kötik külföldi diplomát kiadó felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységét. Magyarországnak egyenlő bánásmódot kell biztosítania a külföldi és belföldi egyetemek és főiskolák számára.
  • A származási állammal kötött nemzetközi szerződésre vonatkozó követelmény emellett sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját is, mert korlátozza az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadságát, valamint a tudomány szabadságát.

Magyarországnak ezért kötelező az uniós joggal összhangban módosítania a felsőoktatási törvényt. Ez a CEU szempontjából viszont már mindegy, mert a kormánymédiában csak "Soros-egyetemként" futtatott oktatási intézmény 2019. novemberében majdnem teljes egészében Bécsbe költözött.

Frissítés: a CEU reakciója

Az Európai Bíróság „Bizottság kontra Magyarország” a lex CEU kapcsán hozott döntése igazolja a CEU akadémiai szabadság és jogállamiság védelmében folytatott küzdelmét.

Az eljárás eredményeképp olyan irányadó ítélet született, amely megerősíti az Európa-szerte működő szabad intézmények jogi védelmét.  A Bíróság egyetértett a Bizottsággal abban, hogy Magyarország megsértette a Kereskedelmi Világszervezettel kötött egyezményt, az EU-s jogot, és az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, “a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.”

A mai döntéssel a lex CEU érvényét vesztette. A CEU szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten. Ez egy fontos erkölcsi és jogi győzelem, és óriási győzelem az akadémiai szabadság számára Európában.

Bízunk benne, hogy a magyar kormány arra használja ezt az alkalmat, hogy irányt váltson, és visszaállítsa a többi magyar egyetem autonómiáját és szabadságát, beleértve a Magyar Tudományos Akadémiát kutatóintézeteit és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.