<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megkezdődött a tavaly kirúgott két tanár pere.

Elkezdődött a pere a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán Kapin Lillának, a budapesti Eötvös József Gimnázium és Törökné Pethő Erzsébetnek, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanárának, akiket a Belső-Pesti Tankerület tavaly mentett fel az állásából. Az eltávolított pedagógusok a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva fordultak a bírósághoz, és többek között a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik.

A tárgyaláson részt vesz a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője is, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy felvétel készüljön róla.

A Belső-Pesti Tankerület vezetője is ott volt, de nem engedte fotózni magát. Fotó: Depositphotos
A Belső-Pesti Tankerület vezetője is ott volt, de nem engedte fotózni magát. Fotó: Depositphotos

A két pedagógust tavaly november 30-án további 6 fővárosi pedaógussal együtt mentették fel az állásukból, arra hivatkozva, hogy többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

A tanárokat képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje, Sziklai Tamás a Telexnek azt mondta, hogy a többi kirúgott tanár is bíróságra vitte az ügyét, de két külön keresetről van szó, mivel Kapin és Törökné a Belső-Pesti Tankerülethez tartozik, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott hat pedagógus pedig a Külső-Pesti Tankerülethez. Az utóbbiak tárgyalását későbbre tűzték ki.

Sziklai a bíróságon arról beszélt, hogy a tárgyalásnak a konkrét ügyön túlmutató jelentősége van. Ugyanakkor az eljáró bíró a 444 közvetítése szerint épp azt igyekezett hangsúlyozni hétfőn, hogy ez csak egy munkaügyi per, nem arról szól, hogy a kormány a jó vagy a rossz oldalon áll-e egy fontos politikai, társadalmi kérdésben.