3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Óriási eredményt ért el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Immár jogerős az a bírósági végzés, amely szerint a PDSZ ajánlata alapján kell a még elégséges szolgáltatást biztosítani. Azaz: a szakképző intézményekben nem kell sztrájk alatt tanítani.

2023. március 9-én jogerőre emelkedett a bíróság végzése. A PDSZ korábban határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg a szakképzésben dolgozók számára saját, szakképzében dolgozókat érintő sztrájkkövetelések teljesülése érdekében. Mivel ezek jogszabálymódosítást igényelnek, az egyeztetések nem az intézményekben, hanem a kormány képviselőjével kell, hogy történjenek. Ugyanígy, a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról is a kormánnyal kell egyeztetni.

Mivel ennek a kötelezettségnek a kormány nem tett eleget, a PDSZ bírósághoz fordult, amely elsőfokú végzésében a PDSZ ajánlatát fogadta el. A fellebbezési határidő pedig lejárt – hívja fel a figyelmet a szakszervezet a Ne dolgozz ingyen! honlapján.

Március 16-tól indul a határozatlan idejű sztrájk a szakképző intézményekben. Fotó: Facebook
Március 16-tól indul a határozatlan idejű sztrájk a szakképző intézményekben. Fotó: Facebook

Így tehát a szakképző intézményekben nem kell a sztrájk alatt tanítani, csak felügyeletet biztosítani.

Ugyanakkor a sztrájk időtartamáról, a sztrájkban részt vevők várható létszámáról, a sztrájknak a tanulók irányában releváns részleteiről az intézményvezetők kötelesek a sztrájk előtt két nappal 16 óráig a kiskorú tanulók szülei felé a szükséges előzetes tájékoztatást megadni.

A SZAKKÉPZÉSBEN DOLGOZÓK SZTRÁJKKÖVETELÉSEI:

  • Legalább a közoktatásban követelt illetményemeléssel azonos mértékű béremelést a szakképzésben is!
  • A szakképzésben dolgozók tanítási évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként kerüljön bevezetésre a korábbi, közoktatási törvény szerinti, heti 22 óra kötelező óraszám! Szükséges a Nemzeti Alap Tanterv felülvizsgálata, tananyagcsökkentés mellett a pedagógusok kötelező óraszámának heti 18 órára csökkentése.
  • A szakképzésben dolgozók kapják vissza a közalkalmazotti jogviszonyból eredő – a közalkalmazotti törvény és annak végrehajtási rendeleteiben szabályozott – jogaikat és védelmet! (jubileumi jutalom, a negyven év jogosultsági idővel nyugdíjba vonuló nők jogviszony megszüntetésekor kötelező járandóságok, nem pedagógus- munkakörökben járó bérelemek, a közoktatásban foglalkoztatottakkal azonosan, garantált bérminimum minden legalább szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező munkatársnak, függetlenül attól, hogy legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakört lát el).
  • A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottakra terjednek ki a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3) bekezdése, valamint 33/A. §-a!
  • Önálló oktatási minisztériumot! Közös szakmai irányítás alá kerüljön az oktatás teljes rendszere az óvodától az egyetemig!

A harmadik sztrájkkövetelés teljesítéséhez nagyon fontos, hogy maradjon meg a közalkalmazotti törvény, amelyet a közoktatásban tervezett státusztörvénnyel ki akarnak vezetni. Ez minden idők leghátrányosabb jogállási törvénye lenne, amelynek bevezetését közös érdek megakadályozni, mert az a tapasztalat, hogy ha valami hatályba lép, ami egy korábbi rendelkezésnél kedvezőtlenebb, de a kormány számára „spórolással” jár, akkor az megjelenik más jogszabályokban is.

Ezért, mint írják, egyénileg, akár szülőknek is lehet tiltakozni IDE KATTINTVA.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!