2p

Nem fog örülni a hírnek a magyar kormány. 

A hvg.hu vette észre, hogy csúnyán pórul járt két közalapítványi formában működő magyar egyetem: sem a Semmelweis Egyetem, sem a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nem kap EU-s pénzt.

A cikk szerint az Európai Bizottság hétfőn hirdette ki az „Európai Egyetemek” kezdeményezéssel kapcsolatos 2023-as Erasmus+ pályázati felhívás eredményeit, amely a felsőoktatási intézmények szövetségeinek nyújt támogatást. A mai eredményhirdetést követően hét új szövetséggel összesen 50-re nő az európai egyetemek szövetségeinek száma. Az összeg nem kevés, hiszen az Erasmus+ programból elkülönített rekordösszegű, 402,2 millió eurós összköltségvetéséből a pályázati felhívás mindegyik szövetségnek 14,4 millió euróig terjedő keretet biztosít négyéves időtartamra.

Háromból kettő

A portál az eredményeket böngészve szúrta ki azt, hogy a listán három magyar egyetemet soroltak fel. Az E3UDRES2 nevű együttműködésben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a EUniWell-ben a Semmelweis Egyetem, míg az EELISA-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem neve található, csakhogy az első két intézmény esetében van egy kis bibi, ugyanis ezt a megjegyzést csatolták melléjük:

az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelmet szolgáló intézkedésekről szóló, 2022. december 15-i (EU) 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozatot követően a magyar 2021. évi IX. törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelővel, illetve az ilyen közérdekű tröszt által fenntartott szervezettel jogi kötelezettséget nem lehet vállalni.

A hvg.hu értelmezése szerint ez a közalapítványi formában működő egyetemekre vonatkozó megszorítás, amelyről a döntést tavaly év végén hozták meg, miután a magyar kormány nem tudta feloldani a közalapítvány alapítványok kuratóriumának összeférhetetlenségi problémáit. Ez a mai napig sem sikerült, így elméletben ez azt jelenti, hogy egyelőre a következő időszakra vonatkozó Erasmus+ diákcsere és a kutatásfejlesztést finanszírozó Horizon Europe programokban sem vehetnek majd részt a közalapítványi formában működő magyar felsőoktatási intézmények.

(hvg.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!