<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője még a giga-találkozó szünetében jelentkezett be, a Tanítanék Mozgalom képviselője viszont annak végén. Véleményük egybeesik, mindketten lehangolónak nevezték a mai össznépi pedagógus találkozót.

„Igazából nem konzultáció volt ez, hiszen délelőtt körülbelül húsz tanár mondhatta el a véleményét, a döntő többségük a valódi problémákat elsorolta, volt, aki vastapsot is kapott. Mások a kirúgott pedagógusok visszahelyezéséről beszélt, de a már ismert követelésekről is szó esett" – mondta el a Tanítanék Mozgalom képviselője a találkozó után.

Elmondása szerint voltak, akik a kormánypropagandát próbálták elmondani, de ezek a pedagógusok elenyésző számban voltak.

„A délután viszont nagyon lehangoló volt, leginkább amikor az államtitkár és a miniszter beszélt a terveikről, mert hogy ezek nem igazán oldják meg az oktatás problémáját” – mutat rá a Tanítanék Mozgalom pedagógusa.

Maruzsa Zoltán ugyanis lényegében azt ecsetelte, hogy minden szép és jól működik, és persze lesz majd béremelés is több lépcsőben. Pintér Sándor pedig statisztikai adatokról beszélt úgy, hogy közben nem is tekintett azok mögé, tehát lényegében nem érti az oktatás problémáit.

„Úgyhogy azt kell, hogy mondjam, ezzel a hozzáállással pozitív változást nemigen lehet elérni. Ugyanakkor elhangzott, hogy ha lesz rá igény, lesznek hasonló „konzultációk”, de itt is bekiabálták a kollégák, hogy az tényleg konzultáció legyen, és valódi megoldásokat keressünk” – tette hozzá beszámolójában a pedagógus.

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője a szünetben jelentkezett be. Fotó: Facebook/PDSZ
Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője a szünetben jelentkezett be. Fotó: Facebook/PDSZ

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja - aki még dél körül jelentkezett be a találkozóról -, szerint sem nevezhető ez a konzultáció szakmai egyeztetésnek.

„Nem érdemi párbeszéd látszik, hanem egy panasznap, ahol olyan felszólalók is voltak, akik a mostani rendszer jogos voltát igyekeztek alátámasztani" – mondta a pedagógus a mai megbeszélésről, amit a Belügyminisztérium hívott össze oktatásügyben, és amelyen több mint 400 iskolaigazgató és tanár vesz részt.

Elmondása szerint a konzultáción először az Oktatási Hivatal képviselője szólalt fel, aki a digitális fejlesztésekről beszélt, majd Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette a magyar oktatás nemzetközi eredményeit, aki egyébként miniparlamentnek nevezte a találkozót.

Ezután 3-3 percig a meghívott intézményvezetők vagy tanárok kaptak szót. Nagy Erzsébet szerint volt, aki nem a problémákról beszélt, hanem arról, hogy a tanárok a diákokat tolják maguk elé a tiltakozásokban. Azt is mondta, hogy figyelte Pintér Sándor arcát, akin bizonyos konkrét számok hallatán a megdöbbenést látta, szerinte több új információt is megtudott.

Nagy Erzsébet azt is elmondta, hogy az esemény előtt a diákok át akartak adni egy levelet a belügyminiszternek, aki azt nem vette át tőlük. Ezért Nagy személyesen vitte oda neki az asztalhoz, miközben mentek a hozzászólások.