<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Folyamatosan érkeznek az iskolákból a hírek, hogy a nagyszájú hangadókat is várja a pénteki „szakmai találkozóra” a Belügyminisztérium. Kiderült közben, hogy mikor és hová kell menniük, de az igazgatók hallgatnak. Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy tudja: a találkozó terebélyesedik, ugyanis tankerületenként tíz pedagógust várnak az iskolákból.

A felreppent hírre reagálva, miszerint raportra kéretik be a renitensebb budapesti gimnáziumok vezetőit, több forrás megerősítette, hogy „csak” szakmai egyeztető fórumot tart a köznevelési államtitkárság december 16-án, pénteken, ahova több iskolaigazgatót, és az oktatás más képviselőit is meghívták. A levél konkrét időpontot múlt héten még nem tartalmazott, mára kiderült, hogy 10 órakor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen várják az érintetteket.

Kerestük az igazgatókat, hogyan készülnek a találkozóra, esetleg összedugják-e a fejüket, hogy közös pontokat fogalmazzanak meg, de nem nyilatkoz(hat)nak.

Itt éppen a Sashalmi Manoda Óvoda dolgozói láthatóak a december 8-i országos pedagógus sztrájk napján. Fotó: Facebook/PDSZ
Itt éppen a Sashalmi Manoda Óvoda dolgozói láthatóak a december 8-i országos pedagógus sztrájk napján. Fotó: Facebook/PDSZ

A Vörösmarty Gimnázium igazgatónője úgy fogalmazott lapunknak:

„Megfogadtuk, hogy a találkozóig nem beszélünk”.

Ezt támasztja alá a Madách Imre Gimnázium igazgatója is, aki szintén erre hivatkozva azt mondta, hogy péntekig sajnos nem informálhat az üggyel kapcsolatban.

Hatalmas dzsembori készülődik

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivőjének információi szerint több budapesti gimnáziumból is olyan hírek érkeztek, miszerint az igazgatók mellett a nagyobb hangú pedagógusokat is várják a pénteki találkozóra. Az a hír járja, hogy a Belügyminisztériumnak listája van a hangadókról.

Így a hatvan tankerülettel számolva a találkozó minimum 600 fős lesz, ha már nemcsak az öt igazgatót, hanem tankerületenként tíz embert várnak pénteken. Ez azt jelenti, hogy nagyobb csarnok szükséges a rendezvényhez, ami tehát valóban indokolja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem többszáz fős Magyar Zoltán nagytermének a használatát.

Mindeközben ma délelőtt meghívó érkezett a PDSZ-hez Maruzsa Zoltán államtitkártól, amelyből az derült ki, hogy egy főt várnak a találkozóra. Mint írják:

„Mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód”.

„Meggyőződésem, hogy pont a renitensebb iskolák igazgatóit azzal a szándékkal hívták be, hogy a szőnyeg szélére állítsák őket, hiszen korábban Pintér Sándor többször kinyilvánította, az intézményvezetők tegyenek rendet a tantestületükben. De mivel kitudódott a pénteki találkozó ténye, „szakmai egyeztetés” lett belőle, amely egyre csak szélesedik” – mondja Nagy Erzsébet.   

A közhangulatot akarják felmérni

A PDSZ képviselőjének mindeközben a Nemzeti Pedagógus Karnak a szombati kormányülésre beültetett elnöke azt valószínűsítette, hogy az egyeztetésen fel akarják mérni, milyen a közhangulat. Hogy mi a helyzet ott, ahol nem állnak ki és nincs sztrájk, és mi zajlik ott, ahol nagyobb a kiállás.  

Tegnap közben a Pedagógusok Szervezete (PSZ) oktatási nemzeti kerekasztal létrehívását kezdeményezte az oktatás összes szereplőjének részvételével, ahová a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, és a szülők képviselőit is meghívnák.

Nagy Erzsébet nem látja megoldásnak ezeket az illegitim összejöveteleket, mert ide olyan szervezeteket és személyeket is meghívnak, amelyeket a kormány maga hozott létre, vagy valamilyen formában hozzájuk kötődik. Szerintük valóságos szervezeteket kéne meginvitálni, például a Civil Közoktatási Platformot, a Történelemtanárok, vagy Magyartanárok Egyesületét, tehát a szakszervezeteken kívül az alulról létrejövő szakmai fórumokat.

Most akkor jön a béremelés, vagy sem?

Közben tegnap éjjel derült ki, hogy megnyílt az út az uniós pénzekhez, amit Gulyás Gergely ma délelőtt úgy kommentált, hogy ha Magyarország már januárban hozzájuthat a pénzhez, akkor már januárban megemelhetik a tanárok fizetését.

„Nem tudjuk, hogy ez visszalépés vagy sem. Hogy most az egész a beérkező pénzektől függ, vagy a 10 százalék valóban biztos-e, ahogy azt Gulyás Gergely mondta korábban? Az lenne a normális módja ennek, hogy a sztrájkbizottságot egyeztetésen tájékoztassák a fejleményekről, s ne egy sajtótájékoztatóból kelljen megtudni ezeket” – teszi hozzá Nagy Erzsébet.