4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folyamatosan érkeznek az iskolákból a hírek, hogy a nagyszájú hangadókat is várja a pénteki „szakmai találkozóra” a Belügyminisztérium. Kiderült közben, hogy mikor és hová kell menniük, de az igazgatók hallgatnak. Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy tudja: a találkozó terebélyesedik, ugyanis tankerületenként tíz pedagógust várnak az iskolákból.

A felreppent hírre reagálva, miszerint raportra kéretik be a renitensebb budapesti gimnáziumok vezetőit, több forrás megerősítette, hogy „csak” szakmai egyeztető fórumot tart a köznevelési államtitkárság december 16-án, pénteken, ahova több iskolaigazgatót, és az oktatás más képviselőit is meghívták. A levél konkrét időpontot múlt héten még nem tartalmazott, mára kiderült, hogy 10 órakor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen várják az érintetteket.

Kerestük az igazgatókat, hogyan készülnek a találkozóra, esetleg összedugják-e a fejüket, hogy közös pontokat fogalmazzanak meg, de nem nyilatkoz(hat)nak.

Itt éppen a Sashalmi Manoda Óvoda dolgozói láthatóak a december 8-i országos pedagógus sztrájk napján. Fotó: Facebook/PDSZ
Itt éppen a Sashalmi Manoda Óvoda dolgozói láthatóak a december 8-i országos pedagógus sztrájk napján. Fotó: Facebook/PDSZ

A Vörösmarty Gimnázium igazgatónője úgy fogalmazott lapunknak:

„Megfogadtuk, hogy a találkozóig nem beszélünk”.

Ezt támasztja alá a Madách Imre Gimnázium igazgatója is, aki szintén erre hivatkozva azt mondta, hogy péntekig sajnos nem informálhat az üggyel kapcsolatban.

Hatalmas dzsembori készülődik

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivőjének információi szerint több budapesti gimnáziumból is olyan hírek érkeztek, miszerint az igazgatók mellett a nagyobb hangú pedagógusokat is várják a pénteki találkozóra. Az a hír járja, hogy a Belügyminisztériumnak listája van a hangadókról.

Így a hatvan tankerülettel számolva a találkozó minimum 600 fős lesz, ha már nemcsak az öt igazgatót, hanem tankerületenként tíz embert várnak pénteken. Ez azt jelenti, hogy nagyobb csarnok szükséges a rendezvényhez, ami tehát valóban indokolja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem többszáz fős Magyar Zoltán nagytermének a használatát.

Mindeközben ma délelőtt meghívó érkezett a PDSZ-hez Maruzsa Zoltán államtitkártól, amelyből az derült ki, hogy egy főt várnak a találkozóra. Mint írják:

„Mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód”.

„Meggyőződésem, hogy pont a renitensebb iskolák igazgatóit azzal a szándékkal hívták be, hogy a szőnyeg szélére állítsák őket, hiszen korábban Pintér Sándor többször kinyilvánította, az intézményvezetők tegyenek rendet a tantestületükben. De mivel kitudódott a pénteki találkozó ténye, „szakmai egyeztetés” lett belőle, amely egyre csak szélesedik” – mondja Nagy Erzsébet.   

A közhangulatot akarják felmérni

A PDSZ képviselőjének mindeközben a Nemzeti Pedagógus Karnak a szombati kormányülésre beültetett elnöke azt valószínűsítette, hogy az egyeztetésen fel akarják mérni, milyen a közhangulat. Hogy mi a helyzet ott, ahol nem állnak ki és nincs sztrájk, és mi zajlik ott, ahol nagyobb a kiállás.  

Tegnap közben a Pedagógusok Szervezete (PSZ) oktatási nemzeti kerekasztal létrehívását kezdeményezte az oktatás összes szereplőjének részvételével, ahová a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, és a szülők képviselőit is meghívnák.

Nagy Erzsébet nem látja megoldásnak ezeket az illegitim összejöveteleket, mert ide olyan szervezeteket és személyeket is meghívnak, amelyeket a kormány maga hozott létre, vagy valamilyen formában hozzájuk kötődik. Szerintük valóságos szervezeteket kéne meginvitálni, például a Civil Közoktatási Platformot, a Történelemtanárok, vagy Magyartanárok Egyesületét, tehát a szakszervezeteken kívül az alulról létrejövő szakmai fórumokat.

Most akkor jön a béremelés, vagy sem?

Közben tegnap éjjel derült ki, hogy megnyílt az út az uniós pénzekhez, amit Gulyás Gergely ma délelőtt úgy kommentált, hogy ha Magyarország már januárban hozzájuthat a pénzhez, akkor már januárban megemelhetik a tanárok fizetését.

„Nem tudjuk, hogy ez visszalépés vagy sem. Hogy most az egész a beérkező pénzektől függ, vagy a 10 százalék valóban biztos-e, ahogy azt Gulyás Gergely mondta korábban? Az lenne a normális módja ennek, hogy a sztrájkbizottságot egyeztetésen tájékoztassák a fejleményekről, s ne egy sajtótájékoztatóból kelljen megtudni ezeket” – teszi hozzá Nagy Erzsébet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!