2p

Csak elfelejtették egyeztetni a jogszabályokat, vagy tényleg ez volt a belügyminisztérium szándéka?

Egy bírósági körlevélre hivatkozva azt írja a Népszava, hogy jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni.

A helyzetet az okozza, hogy a Büntető törvénykönyv (Btk.) hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik e jogállással kapcsolatban. Csakhogy a törvény erre vonatkozó része idén január 1-jétől az új pedagógusi életpályáról szóló, csak státusztörvényként emlegetett jogszabály életbe lépésétől már nem hatályos, így hát a bírósági levél szerint a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból

„közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”.

Ennek pedig komoly következményei lehetnek, hiszen például azt is jelenti, hogy a pedagógusok sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények is enyhébb elbírálás alá eshetnek, hiszen immmár nem minősülhetnek közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak.

A lap megekereste a Belügyminisztériumot és a Legfőbb Ügyészséget is, de egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.

"Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek"

- nyilatkozta a Népszavának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki bízik abban, hogy csak jogalkotói hiba, és nem kormányzati szándék áll az ügy mögött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!