3p

A PDSZ-hez olyan történetek jutottak el, amelyek minden határon túlmennek. 30 éves munkaviszony után megalázóan kevés végkielégítést szánnak a pedagógusoknak. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több száz megkeresést kapott olyan, a státusztörvény miatt felmondott pedagógustól, akiknek mindössze egyhavi végkielégítést állapított meg a tankerületi központ, sok esetben több mint harminc év munkaviszony után is – tudta meg a Népszava a PDSZ ügyvivőjétől.

Nagy Erzsébet szerint sokan becsapva érzik magukat, hiszen a státusztörvény – hivatalos nevén a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény – jelenleg hatályos átmeneti rendelkezései alapján ha valaki legalább harminc év „figyelembe vehető jogosító idővel” rendelkezik, háromhavi, húsz és harminc év között kéthavi végkielégítésre jogosult, egyhavi pedig azoknak jár, akik húsz évnél kevesebbet dolgoztak a felmondásuk előtt.

Hihetetlen. Fotó: Depositphotos
Hihetetlen. Fotó: Depositphotos

A PDSZ ügyvivője szerint a tankerületi központok egyrészt arra hivatkoznak, hogy a státusztörvény előírásai csak azokra a pedagógusokra vonatkoznak, akiket már a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban alkalmaznak, így az érintett pedagógusok esetében (miután nem vállalták a jogviszonyváltást) a közalkalmazotti törvény szerint jártak el, ez alapján pedig a végkielégítés megállapításánál nem vehetik figyelembe, ha valaki egy ideig például egyházi vagy alapítványi iskolában dolgozott. Továbbá, ha egy pedagógus több állami iskolában dolgozott pályafutása során, a végkielégítésnél csak az utolsó munkahelyén eltöltött időt vették figyelembe, ha az iskolaváltás nem áthelyezéssel, hanem új jogviszony létrehozásával történt.

Vagyis ha egy tanár több mint húsz évig tanított egy állami iskolában, majd például közös megegyezéssel felmondott és átment egy másik iskolába, ahol dolgozott még tíz évet, hiába van összességében több mint harminc év közalkalmazottként eltöltött ideje, a végkielégítésnél csak az utolsó tíz évet veszik figyelembe.

Nagy Erzsébet a lapnak tételesen felsorolta, mi mindenben nincs igazuk a tankerületeknek, ezért A PDSZ az érintettek nagy száma miatt több próbapert tervez indítani az ügyben. Ma este 18 órakor pedig a PDSZ Facebook-oldalán bárki részt vehet a témában rendezett tájékoztatón, ahol a távozókat érintő végkielégítések problémakörét, a távozók és maradók számára egyaránt fontos ki nem fizetett helyettesítések és túlmunkák kérdéseit beszélik át két ügyvéd segítségével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!