2p

Ma délelőttig tartott a státusztörvény tegnap kezdődött vitája a parlamentben.

Sokszor éri az a talán nem is alaptalan vád az ellenzéki országgyűlési képviselőket, hogy magas fizetésüket felvéve, kényelmes állásban asszisztálnak a kormány tevékenységéhez, miközben érdemi eredményeket nem tudnak felmutatni.

Az most is erősen kétséges, hogy bármilyen érdemi változtatást sikerül-e majd elérni a pedagógusok státusztörvénye kapcsán, de az tény, hogy a törvényjavaslat vitáját az ellenzéki képviselőknek sikerült a tegnap reggeli kezdés után egészen szombat délelőtt fél 10-ig nyújtani.

Itt még egész friss volt mindenki: Hegedüs Andrea, a DK képviselője felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Itt még egész friss volt mindenki: Hegedüs Andrea, a DK képviselője felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A maratoni ülésen a 24.hu összefoglalója szerint Tordai Bence késő este arról beszélt, hogy ha egy kicsi jószándék lenne a kormányban, akkor ezt a javaslatot nem fogadná el, szerinte ennél még az is jobb lenne, ha a kormány nem nyúlna az oktatáshoz, hanem hagyna mindent úgy, ahogy van.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint nem lehet diktátumokkal iránytani a magyar oktatást. Szabó Tímea arról beszélt, hogy balatonalmádiban érettségi közben rúgtak ki egy történelemtanárt. Szerinte ennek elég bosszú szaga van. A momentumos Orosz Anna úgy látja, hogy a rendszer lassan mindenkit bedarál és a státusztörvény a maradék jó tanárt is elüldözi majd.

Éjjel szóllat fel az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is, majd Rétvári Bence államtitkár már hajnali fél négykor azt állította, hogy " a pályakezdő pedagógusok ennek a tervezetnek az egyik fő nyertesei".

Szombat reggel már Takács Péter egészségügyi államtitkár képviselte a Belügyminisztériumot a vitában, amelyet végül fél 10 után pár perccel zárt le a levezető elnök.

A maratoni ülést több részletben élőben közvetítette a ParlamentMax YouTube-csatorna, az utolsó egy órát itt, a korábbiakat a csatorna oldaláról lehet visszanézni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!