3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még mindig nem konkretizálta a Belügyminisztérium, milyen továbbképzést tervez a pedagógusoknál, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tervezet visszavonását követeli. 

Az eddigi, hétévenként kötelező továbbképzéseken túl újabb tanfolyamok teljesítését rendelheti el a pedagógusok számára a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter, a kurzusok tartalmát, a résztvevők körét és a teljesítés feltételeit is a tárcavezető szabhatja meg – írja a Népszava az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának kedd délután közzétett módosító javaslatára hivatkozva.

 Az előterjesztés, amely több más javaslat mellett egy Pintér Sándor által benyújtott törvénymódosító csomagban jelent meg, már a bizottság március 28-ai ülésén is napirendre került, de a bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos információhiányra hivatkozva levetette a napirendről. Az április 2-ai bizottsági ülésen azonban ismét előkerült, a többségében kormánypárti tagokból álló bizottság pedig további kiegészítéseket javasolt.

Pintér Sándorék megint kitaláltak valamit
Pintér Sándorék megint kitaláltak valamit
Fotó: MTI

Az kedden sem derült ki, pontosan milyen célt szolgálnának a miniszter által rendeletileg előírt képzések. 

A módosítójavaslat indoklásában mindössze annyi szerepel, hogy a pedagógusok számára egy új képzési formát teremtenének meg a jelenlegi rendszer keretein felül, a pedagógus továbbképzésen kívül, a részleteket pedig majd miniszteri rendeletben határozzák meg.

A lap a Belügyminisztériumtól sem tudott meg többet. Csak annyit közöltek: a törvénymódosítás tervezete egy „elvi felhatalmazó” rendelkezést tartalmaz, amely a miniszternek lehetőséget biztosít arra, hogy „indokolt esetben” rendelet kibocsátásával rendeljen el képzést a pedagógusoknak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az ismeretlen képzésekről szóló tervezet visszavonását követeli, egyrészt azért, mert az további terheket róna a pedagógusokra, másrészt pedig azért, mert a javaslatról egyáltalán nem egyeztettek az érdekképviseletekkel.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta, miután a módosító javaslat a pedagógusok törvényi kötelességeihez sorolná a rendeleti úton meghatározott képzéseket, ha valaki nem vesz részt rajtuk, az ellen akár fegyelmi eljárást is indíthatnak majd.

Hozzátette: a PDSZ is érdeklődött a köznevelési államtitkárságnál. Azt a tájékoztatást kapták, hogy ha sor kerül miniszteri rendelet kiadására, arról lesz egyeztetés, illetve az államtitkárság szerint a 2020-as Covid-járvány idején is hasznos lett volna, ha a miniszter például a digitális oktatással kapcsolatos online képzéseket rendelhetett volna el a pedagógusoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!