2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A pedagógusnak jelentkezők száma ugyanis úgy lett rekordmagas, hogy a képzésekre 400 pont alatt is be lehetett jutni, nem volt feltétel emelt szintű érettségi, és már a diplomához sem kell nyelvvizsga.

Nagy a felháborodás a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete miatt a pedagógusok körében - mondta a Napi.hu-nak Gosztonyi Gábor, aki szerint most már bárki, bármilyen végzettséggel, bármit taníthat az iskolákban. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, úgy vélte, a kormány sárba tiporta a tanári pálya presztízsét, hiszen a pedagógusnak jelentkezők száma úgy lett rekordmagas, hogy a képzésekre 400 pont alatt is be lehetett jutni, nem volt feltétel emelt szintű érettségi, és már a diplomához sem kell nyelvvizsga.

A PSZ alelnöke szerint tanár valójában csak az akar lenni, aki ezt elsőként jelöli be. A Felvi.hu adatai szerint ezt idén 1595-en, tavaly 1622-en tették meg, azaz Rétvári Bence derűlátása a „rekordmagas” pedagógusfelvételi adatokról alaptalan, hiába nyertek 10 514-en felvételt (9674-en állami ösztöndíjjal), a valóság az, hogy tanulmányaik végére csak ötödük marad a pályán, közben öt éven belül 22 ezren mennek nyugdíjba.

Gosztonyi Gábor szerint a tanárhiány akkor enyhülhetne, ha egy-két éven belül 15-20 ezer pedagógus megjelenne, ám csak nyáron  kétezren mondtak fel a megalázó feltételek miatt. Szerinte Rétvári államtitkár érvelése azért is sántít a magas felvételi adatokkal, mert  a diákok februárban jelentkeztek, a sátusz- avagy bosszútörvény tervezete pedig márciusban jelent meg.

Miért csak az lehet pedagógus 2024. május 31-e után, aki esküt tesz? Fotó: Depositphotos
Miért csak az lehet pedagógus 2024. május 31-e után, aki esküt tesz? Fotó: Depositphotos

A szakszervezeti vezető érthetetlennek nevezte, miért csak az lehet pedagógus 2024. május 31-e után, aki esküt tesz, ám nem tudni, kire/mire kell felesküdni, visszamenőleges-e a kötelezettség, miközben a tervezet egyébként jóval megengedőbb feltételeket szab a munkakörök betöltésénél.

Gosztonyi Gábor a munkaerőhiánnyal magyarázta, hogy szinte bárki, bármilyen végzettséggel bármit taníthat, sok esetben még pedagógusi végzettség nélkül is. Azt is furcsállja, hogy a tervezet hatásvizsgálati lapja szerint a rendelet semmilyen hatással nem lesz a versenyképességre, miközben arra a legnagyobb hatást az oktatási rendszer átalakítása gyakorolja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!