4p

A kormány örül a felvételi eredményeknek, pedig nem kéne: vészjósló tendencia rajzolódik ki a jelentkezési adatokban. 

A heti Kormányinfón Gulyás Gergely a szerda este érkezett felvételi ponthatárokra is reagált, és elújságolta azt az egyébként nyilvánosan a felvi.hu oldalán nem elérhető adatot, miszerint 10 514 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre. Szavai szerint mindez azt igazolja, hogy a pedagógus-utánpótlás biztosított – azonban ezzel van egy kis bibi.

Elsőként maga a pedagógusképzés definíciója a kérdés, ugyanis a felvételi klasszifikáció szerint ide tartozik a klasszikus tanár és tanító szakok mellett például a gyógypedagógia, óvodapedagógus, és a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak, azaz a fentebb említett 10 514 jelentkező egy része egyáltalán nem biztos, hogy olyan területen fog dolgozni, ahol az elmúlt időszakban kritikussá vált tanárhiány igazán megjelent.

Cikkünk írásakor a 2023-as általános eljárás szakokra bontott, a felvettek pontos számát megmutató adatait még nem tették közzé, így a felvi.hu-n elérhető, jelentkezők számáról szóló statisztika alapján vizsgáltuk azt, hogy mégis mennyire volt jogos a Miniszterelnökséget vezető miniszter következtetése. A statisztikához az osztatlan tanári képzések, azaz a klasszikus tanárszak, valamint az általános iskolai tanítószak adatait használtuk.

A számok is mutatják, nincsen minden rendben. Fotó: Depositphotos
A számok is mutatják, nincsen minden rendben. Fotó: Depositphotos

Emellett például informatikus-könyvtáros szakon és a mesterképzéseken is képeznek tanárokat, azonban miután Gulyás Gergely az utánpótlást emlegette, fontosnak tartottuk, hogy azokat a jelentkezőket nézzük meg, akik kifejezetten azért lépnének be a felsőoktatás rendszerébe, hogy majd egyszer taníthassanak.

Mélyponton a tanárképzésre jelentkezők aránya

A 2023-as általános eljárásban 126 449-en jelentkeztek valamilyen egyetemi szakra, közülük osztatlan tanári képzésre 3357-en, míg tanítóképzésre 2523-an adták be a jelentkezésüket, ez a felvételizők 2,65, illetve 1,99 százalékát jelenti.

Ahogy az grafikonunkon is látszik, a tanár- és tanítóképzésre jelentkezők aránya az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent, ráadásul az elmúlt két évben összességében is mélypontra esett a tanári szakra jelentkezők aránya. Mindez arra utal, hogy a rendkívül alacsony, a megélhetést is alig biztosító fizetések, a tanári tüntetéseken elhangzó követelések semmibe vétele, valamint a státusztörvény átnyomása sokakat elriasztott ettől a pályától.

A követelményeket nem lehet tovább csökkenteni

Különösen aggasztó az, hogy a jelentkezők aránya úgy zuhan, hogy mindeközben a követelmények egyáltalán nem nőttek, sőt: az ELTE Tanárképző Központjában például már egy egy gyenge négyesnek megfelelő középszintű érettségivel, valamint egy 60 százalékos emelt szintű angol érettségivel is elérhető 290 pont elég volt ahhoz, hogy valaki angol-földrajz szakos tanárnak tanulhasson. Ha a jelentkezőnek voltak más pluszpontjai is, ennél rosszabb érettségi eredményekkel is felvették volna. 

A rendkívül alacsony ponthatárokról a G7 is írt cikkében részletesebben, a portál cikke szerint a felvételi eljárás során különösen kirajzolódtak az egyes intézmények közötti különbségek is, így például a Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnök nappalijához már 164 pont is elég volt, a Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakra 162, a gazdaságinformatikusra pedig 152 ponttal is felvették, aki hozzájuk jelentkezett – a Corvinuson ez utóbbi szakoknak 450 pont felett alakult a ponthatára. Azaz most már kifejezetten rossz jegyekkel és kevés ponttal is lehet valaki egyetemista, a jelenségre pedig a munkáltatók is reagáltak, hiszen az egyes intézmények diplomáival érkező potenciális munkavállalókat már nem fogadják. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!