3p

A diákok már tudhatják, hogy a felvételi eredményük hogyan viszonyul az átlaghoz. Megnéztük tavalyhoz képest hogyan alakultak az átlagos eredmények a középiskolai felvételiken.

Az Oktatási Hivatal (OH) nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok előzetes eredményeinek átlagait és eloszlását, így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottabban dönthetnek arról, hogy melyik középfokú iskolákba jelentkezzenek - írták az MTI-nek küldött közleményükben.

A tájékoztatás szerint "idén a mentességgel, illetve kedvezménnyel nem rendelkező tanulók adatai alapján a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 50,48; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 57,50; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 65,10 pontot értek el".

A korábbi évek eredményei is elérhetők az oktatas.hu felületén, és összevethetők az idei adatokkal. Ebből az látszik, hogy

szinte minden esetben a tavalyi felvételi átlageredmények voltak jobbak - az egyedüli kivétel a nyolcosztályos középiskolába felvételizők matematika eredménye, ami sokkal jobb lett, mint tavaly.

A 8. évfolyamosok számára készített feladatlapok összesített átlagpontszáma: 50,48 (tavaly: 55,7)
Magyar nyelvi feladatlapok: 29,46 (tavaly: 33,9)
Matematika feladatlapok: 21,76 (tavaly: 21,9)

A 6. évfolyamosok számára készített feladatlapok összesített átlagpontszáma: 57,50 (tavaly: 64,8)
Magyar nyelvi feladatlapok: 30,41 (tavaly: 35,6)
Matematika feladatlapok: 28,22 (tavaly: 29,3)

A 4. évfolyamosok számára készített feladatlapok összesített átlagpontszáma: 65,10 (tavaly: 64,3)
Magyar nyelvi feladatlapok: 29,91 (tavaly: 35,8)
Matematika feladatlapok: 36,88 (tavaly: 28,6)

Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba

A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség - tudatta a hivatal.

Kiemelték: a kitöltött dokumentumokat - február 21-ig - a tájékoztatóban leírtak szerint kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba.

A hivatal ismertetése szerint a program jelentkezési lapokat és tanulói adatlapot állít elő. Utóbbin szükséges sorrendbe állítani azon intézményeket, illetve tanulmányi területeket, amelyekre a tanuló jelentkezik. Célszerű több intézményt, illetve tanulmányi területet megjelölni, ám erre vonatkozó előírás, megkötés nincsen. A sorrend módosítására április 8-10. között lesz lehetőség az eljárás későbbi szakaszában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!