<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ander Balázs, jobbikos országgyűlési képviselő azt a kérdést szegezte írásban Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy eltörlik-e az összes tanár közalkalmazotti jogállását? A válasz nem sokat hagy a fantáziára, hogy a sokak szerint a közoktatást teljesen felforgató státusztörvényt megfogja-e szavazni a parlament, vagy sem.

Nagy port kavart a pedagógusokat érintő státusztörvényi tervezet, amely sokak szerint alapjaiban forgatná fel a közoktatást, ha ilyen formában megszavazzák. Ebben a helyzetben kérdezte meg Ander Balázs, jobbikos országgyűlési képviselő írásban Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy eltörlik-e az összes tanár közalkalmazotti jogállását?

Sokan legszívesebben a falba vernék a fejüket a státusztörvény láttán. Fotó: Depositphotos
Sokan legszívesebben a falba vernék a fejüket a státusztörvény láttán. Fotó: Depositphotos

A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit” – írja Rétvári Bence államtitkár a belügyminiszter nevében válaszában.

Hozzáteszi: ez egyrészt tükrözi a kormány azon szándékát, hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd.

„Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására” – folytatja az államtitkár.

Véleménye szerint annak érdekében, hogy a pedagógusok küszöbön álló, jelentős béremelése valóban érdemben javítsa a köznevelés eredményességét és színvonalát, a kormány fontosnak látja középpontba helyezni a minőségi teljesítményt. (Bár megjegyezzük, sokak szerint sajnos egyáltalán nem állnak a küszöbön az uniós források).

Rétvári Bence úgy véli, hogy emellett számos ponton változna a jelenlegi szabályozás, így például a javaslat értelmében megszűnne az a megkülönböztetés, ami az állami és az önkormányzati, valamint az egyházi és magánfenntartású intézményeknél dolgozó pedagógusok munkajogi jogállását eddig jellemezte (példája a jubileumi jutalom, mely az utóbbi körbe tartozó, munkaviszonyban álló pedagógusoknak korábban nem járt, a tervezet viszont egységesen tartalmazza).

(Tegnap épp arról írtunk, hogy a PDSZ által összeállított táblázat szerint, melyben összehasonlítják az eddigi és a tervezett állapotot, 53 pontban változna jelentősen a pedagógusok élete. Az egyik ilyen sarkalatos pont valóban a jubileumi jutalom. A tervezet szerint a jutalom ugyan szélesebb körben járna, de jóval kevesebb időt fognak alapul venni).

Rétvári Bence levele így folytatódik: „A törvény hatálybalépésének tervezett ütemezése 2023 júniusa, tekintettel a pedagógusbérek emelésével kapcsolatos, az Európai Unióval kötött megállapodásokan rögzített ütemezésére. Az államtitkár azt is hozzáteszi, hogy a tervezet széles körű és alapos társadalmi egyeztetése elindult, és több körben tárgyalnak róla a köznevelési szakszervezetek és érdekképviseletek képviselőivel, valamint a Köznevelési-stratégiai Kerekasztallal és más szakmai szervezetekkel is. Emellett az állampolgárok számára is lehetőség nyílik az online véleményezésre a kormany.hu/dokumentumtar oldalon. A beérkező vélemények feldolgozása folyamatban van”.

Tehát a válasz lefordítva: úgy tűnik igen, minden pedagógusnak eltörlik a közalkalmazotti jogállását, amikor szavazásra kerül sor. Illetve ahogy a pedagógus szakszervezetek felhívták a figyelmet, a közalkalmazotti jogviszony automatikusan átáll az új közoktatási jogviszonyra, nem kell beleegyező nyilatkozatot kitöltenie senkinek sem. Kérdés, hogy hány pedagógus fogja ezt elfogadni.