4p

Ander Balázs, jobbikos országgyűlési képviselő azt a kérdést szegezte írásban Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy eltörlik-e az összes tanár közalkalmazotti jogállását? A válasz nem sokat hagy a fantáziára, hogy a sokak szerint a közoktatást teljesen felforgató státusztörvényt megfogja-e szavazni a parlament, vagy sem.

Nagy port kavart a pedagógusokat érintő státusztörvényi tervezet, amely sokak szerint alapjaiban forgatná fel a közoktatást, ha ilyen formában megszavazzák. Ebben a helyzetben kérdezte meg Ander Balázs, jobbikos országgyűlési képviselő írásban Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy eltörlik-e az összes tanár közalkalmazotti jogállását?

Sokan legszívesebben a falba vernék a fejüket a státusztörvény láttán. Fotó: Depositphotos
Sokan legszívesebben a falba vernék a fejüket a státusztörvény láttán. Fotó: Depositphotos

A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit” – írja Rétvári Bence államtitkár a belügyminiszter nevében válaszában.

Hozzáteszi: ez egyrészt tükrözi a kormány azon szándékát, hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd.

„Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására” – folytatja az államtitkár.

Véleménye szerint annak érdekében, hogy a pedagógusok küszöbön álló, jelentős béremelése valóban érdemben javítsa a köznevelés eredményességét és színvonalát, a kormány fontosnak látja középpontba helyezni a minőségi teljesítményt. (Bár megjegyezzük, sokak szerint sajnos egyáltalán nem állnak a küszöbön az uniós források).

Rétvári Bence úgy véli, hogy emellett számos ponton változna a jelenlegi szabályozás, így például a javaslat értelmében megszűnne az a megkülönböztetés, ami az állami és az önkormányzati, valamint az egyházi és magánfenntartású intézményeknél dolgozó pedagógusok munkajogi jogállását eddig jellemezte (példája a jubileumi jutalom, mely az utóbbi körbe tartozó, munkaviszonyban álló pedagógusoknak korábban nem járt, a tervezet viszont egységesen tartalmazza).

(Tegnap épp arról írtunk, hogy a PDSZ által összeállított táblázat szerint, melyben összehasonlítják az eddigi és a tervezett állapotot, 53 pontban változna jelentősen a pedagógusok élete. Az egyik ilyen sarkalatos pont valóban a jubileumi jutalom. A tervezet szerint a jutalom ugyan szélesebb körben járna, de jóval kevesebb időt fognak alapul venni).

Rétvári Bence levele így folytatódik: „A törvény hatálybalépésének tervezett ütemezése 2023 júniusa, tekintettel a pedagógusbérek emelésével kapcsolatos, az Európai Unióval kötött megállapodásokan rögzített ütemezésére. Az államtitkár azt is hozzáteszi, hogy a tervezet széles körű és alapos társadalmi egyeztetése elindult, és több körben tárgyalnak róla a köznevelési szakszervezetek és érdekképviseletek képviselőivel, valamint a Köznevelési-stratégiai Kerekasztallal és más szakmai szervezetekkel is. Emellett az állampolgárok számára is lehetőség nyílik az online véleményezésre a kormany.hu/dokumentumtar oldalon. A beérkező vélemények feldolgozása folyamatban van”.

Tehát a válasz lefordítva: úgy tűnik igen, minden pedagógusnak eltörlik a közalkalmazotti jogállását, amikor szavazásra kerül sor. Illetve ahogy a pedagógus szakszervezetek felhívták a figyelmet, a közalkalmazotti jogviszony automatikusan átáll az új közoktatási jogviszonyra, nem kell beleegyező nyilatkozatot kitöltenie senkinek sem. Kérdés, hogy hány pedagógus fogja ezt elfogadni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!