2p

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szakbizottsága párbeszédet javasol a még elégséges szolgáltatás meghatározására.

Munkavállalók és munkaadók szervezeteivel történő teljes körű konzultációt javasol elfogadásra a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szakbizottsága az oktatásban megkövetelhető elégséges szolgáltatás meghatározására sztrájk idején.

Egyszer révbe érnek? Fotó: PSZ
Egyszer révbe érnek? Fotó: PSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) saját konföderációján, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumán (SZEF) keresztül fordult az ILO-hoz egy évvel ezelőtt, miután a magyar kormány tavaly februárban rendeletben, majd utóbb a parlament törvénymódosítással korlátozta az oktatásban dolgozók sztrájkjogát.

A szakbizottság megállapította: a még elégséges szolgáltatás körének meghatározása nem teheti hatástalanná (lehetetlenné) a munkabeszüntetést. Márpedig az a követelmény, hogy sztrájk alatt a tanórák felét, érettségizőknél pedig az órák 100 százalékát meg kell tartani, túlmutat az elégséges szolgáltatás fogalmán és jelentősen korlátozhatja az oktatásban dolgozók sztrájkját. 

A szakbizottság szerint senkit sem lehet büntetni azért, mert jogszerű sztrájkban szeretne részt venni, ugyanakkor a magyar kormány több olyan pedagógus munkaviszonyát szüntette meg, aki éppen a sztrájkjog korlátozása miatt választotta a polgári engedetlenséget.

A bizottság ajánlásából kitűnik: az elégséges szolgáltatás az oktatásban valójában a gyermekfelügyeletre terjed ki és nem a tanórák megtartására.

Ezen okok miatt ajánlja az egyesülési szabadsággal foglalkozó szakbizottság az ILO-nak, hogy teljes körű párbeszédre szólítsa fel a magyar kormányt. Javaslatában megfogalmazza, hogy a párbeszéd alapján a kormány (a parlament) módosítsa a sztrájkot korlátozó törvényt. Az ajánlás szerint, ha nincs megállapodás, az ügyet független testület elé kell terjeszeni (ez a magyar gyakorlatban a bíróságot jelenti).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!