<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A hosszú érdekérvényesítési csata után a kedvezményes, 18 százalékos forgalmi adósávba került szálláshely-szolgáltatások ára nem csökken július 1-től, írja a Világgazdaság.

A napilap szerint mivel a köztársasági elnök egyelőre nem hirdette ki a változtatást, a hotelesek nem tudják, hogy milyen kulcsot kell szerdától alkalmazniuk.

A kedvezményes adókulcsnak amúgy örülnek a hotelüzemeltetők, mivel a válság okozta forgalomesés alaposan megtépázta a hazai szállodaipart - írta a lap. Hozzáfűzték: az érintettek arra hívták fel a figyelmet, hogy a szálláshely-szolgáltatás az ágazat bevételének csak 50-55 százalékát adja, a fennmaradó - például vendéglátásból származó - bevételt a 25 százalékos áfakulcs szerint kell elszámolni. Az árakon ezért várhatóan nem fognak változtatni a szállodák - írták. 

A lapnak nyilatkozó Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke azt mondta: nagy lépés a csökkentés a szakmának. Hülvely szerint azonban a szállodai áfát tovább kell csökkenteni, és a nemzetközi versenyképesség javítása szempontjából 5-10 százalékos áfakulcs lenne ideális.

MTI/Menedzsment Fórum