3p

Míg a legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, a magyarországinál kisebb minimálbér csak négy uniós országban van - derül ki az EU statisztikai hivatalának napokban nyilvánosságra hozott adataiból. Hazánk 270 eurós mutatójával még az észtek és a lengyelek szintjét sem éri el. Heti munkaidő terén viszont az uniós középmezőnybe tartozunk, állítja egy másik friss tanulmány. Utóbbi szempontból Európa trónján meglepetésre Románia ül.

Az Eurostat a 27 tagországból álló EU azon húsz tagállamát vizsgálta, amelyben törvény rögzíti a legkisebb kifizethető havibért.

Az idén januári állapotot tükröző felmérés szerint a legmagasabb összegű minimálbért Luxemburgban fizetik, havi 1642 eurót, a legkisebbet pedig Bulgáriában, 123 eurót. Magyarország a tizenhatodik helyen áll a 270 eurós havi minimálbérével, adta hírül az MTI.

Az észtek is előttünk

Az Eurostat három csoportra osztotta a minimálbért alkalmazó uniós tagországokat: a 400 eurónál kisebb, a 400-800 euró közötti, illetve a 800 eurónál magasabb minimálbért előíró országokra. Magyarország az első, kilenc volt szocialista államból álló csoportba tartozik, amelyben az ötödik helyen áll.

Magyarországnál magasabb minimálbért fizetnek e csoportban Észtországban (278 euró), Lengyelországban (281 euró), Szlovákiában (296 euró) és Csehországban (306 euró), mögöttünk található viszont Bulgárián kívül Románia (153 euró), Lettország (232 euró) és Litvánia (254 euró).

A második, 400-800 euró közötti minimálbért alkalmazó csoportba öt, a legmagasabb, 800 euró fölötti minimális bért előíró országok közé pedig hat állam tartozik: Luxemburg mellett Írország (1462 euró), Belgium (1387 euró), Hollandia (1382 euró), Franciaország (1321 euró) és az Egyesült Királyság (1010 euró).

Mennyit ér a pénzünk?

Az Eurostat az úgynevezett "vásárlóerő norma" (PPS) szempontjából is vizsgálta a minimálbér alakulását. A PPS egy elméleti egység, amely kiszűri az árszínvonal-különbségeket, vagyis egy PPS minden országban ugyanannyi árut és szolgáltatást ér.

E szempontból jelentősen csökkent a legmagasabb és a legkisebb minimálbér közötti különbség, amely immár csupán hatszoros. A legmagasabb minimálbért így is Luxemburg fizeti (1413 PPS), a legkisebbet pedig Bulgária (240 PPS); Magyarországon 408 PPS értékű a minimálbér.

Ezzel Magyarország továbbra is a legkisebb - 500 PPS-nél alacsonyabb értékű - minimálbért előíró országok kilences csoportjába tartozik, de a csoporton belül - Észtországgal helyet cserélven - egy helyezést előre lépett, s már csak Szlovákia (409 PPS), Csehország (443 PPS), valamint Lengyelország előzi meg (468 PPS).

A másik két - 500-850 PPS közötti, illetve 1000 PPS-nél nagyobb értékű minimálbért alkalmazó - csoportba ugyanazok az országok tartoznak, mint az első szempont szerinti felmérésben, legfeljebb sorrendjük alakult át valamelyest.

Térségi szinten lusták vagyunk

Egy másik friss uniós tanulmány szerint a heti munkaidőt tekintve már nem állunk ilyen rossz helyen. Itthon a dolgozók átlagosan 40,5 órát töltenek munkával hetente – ezzel a 14. helyet foglaljuk el Európában, állítja a tanulmány.

Térségi összehasonlításban azonban már nem áll ilyen jól a szénánk, hiszen a volt szocialista blokk országai közül csupán a szlovákokat és a litvánokat előzzük meg. Az elemzés szerint egyébként Európa legszorgalmasabb nemzete a román, míg a leglustábbak a franciák.

A tőlünk nyugatra fekvő államok közül az osztrákok után a németek teljesítenek a legjobban heti 41,2 órával, mellettük még a britek fértek be az első tízbe 40,9 órás mutatóval.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!