<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Míg a legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban fizetik, a magyarországinál kisebb minimálbér csak négy uniós országban van - derül ki az EU statisztikai hivatalának napokban nyilvánosságra hozott adataiból. Hazánk 270 eurós mutatójával még az észtek és a lengyelek szintjét sem éri el. Heti munkaidő terén viszont az uniós középmezőnybe tartozunk, állítja egy másik friss tanulmány. Utóbbi szempontból Európa trónján meglepetésre Románia ül.

Az Eurostat a 27 tagországból álló EU azon húsz tagállamát vizsgálta, amelyben törvény rögzíti a legkisebb kifizethető havibért.

Az idén januári állapotot tükröző felmérés szerint a legmagasabb összegű minimálbért Luxemburgban fizetik, havi 1642 eurót, a legkisebbet pedig Bulgáriában, 123 eurót. Magyarország a tizenhatodik helyen áll a 270 eurós havi minimálbérével, adta hírül az MTI.

Az észtek is előttünk

Az Eurostat három csoportra osztotta a minimálbért alkalmazó uniós tagországokat: a 400 eurónál kisebb, a 400-800 euró közötti, illetve a 800 eurónál magasabb minimálbért előíró országokra. Magyarország az első, kilenc volt szocialista államból álló csoportba tartozik, amelyben az ötödik helyen áll.

Magyarországnál magasabb minimálbért fizetnek e csoportban Észtországban (278 euró), Lengyelországban (281 euró), Szlovákiában (296 euró) és Csehországban (306 euró), mögöttünk található viszont Bulgárián kívül Románia (153 euró), Lettország (232 euró) és Litvánia (254 euró).

A második, 400-800 euró közötti minimálbért alkalmazó csoportba öt, a legmagasabb, 800 euró fölötti minimális bért előíró országok közé pedig hat állam tartozik: Luxemburg mellett Írország (1462 euró), Belgium (1387 euró), Hollandia (1382 euró), Franciaország (1321 euró) és az Egyesült Királyság (1010 euró).

Mennyit ér a pénzünk?

Az Eurostat az úgynevezett "vásárlóerő norma" (PPS) szempontjából is vizsgálta a minimálbér alakulását. A PPS egy elméleti egység, amely kiszűri az árszínvonal-különbségeket, vagyis egy PPS minden országban ugyanannyi árut és szolgáltatást ér.

E szempontból jelentősen csökkent a legmagasabb és a legkisebb minimálbér közötti különbség, amely immár csupán hatszoros. A legmagasabb minimálbért így is Luxemburg fizeti (1413 PPS), a legkisebbet pedig Bulgária (240 PPS); Magyarországon 408 PPS értékű a minimálbér.

Ezzel Magyarország továbbra is a legkisebb - 500 PPS-nél alacsonyabb értékű - minimálbért előíró országok kilences csoportjába tartozik, de a csoporton belül - Észtországgal helyet cserélven - egy helyezést előre lépett, s már csak Szlovákia (409 PPS), Csehország (443 PPS), valamint Lengyelország előzi meg (468 PPS).

A másik két - 500-850 PPS közötti, illetve 1000 PPS-nél nagyobb értékű minimálbért alkalmazó - csoportba ugyanazok az országok tartoznak, mint az első szempont szerinti felmérésben, legfeljebb sorrendjük alakult át valamelyest.

Térségi szinten lusták vagyunk

Egy másik friss uniós tanulmány szerint a heti munkaidőt tekintve már nem állunk ilyen rossz helyen. Itthon a dolgozók átlagosan 40,5 órát töltenek munkával hetente – ezzel a 14. helyet foglaljuk el Európában, állítja a tanulmány.

Térségi összehasonlításban azonban már nem áll ilyen jól a szénánk, hiszen a volt szocialista blokk országai közül csupán a szlovákokat és a litvánokat előzzük meg. Az elemzés szerint egyébként Európa legszorgalmasabb nemzete a román, míg a leglustábbak a franciák.

A tőlünk nyugatra fekvő államok közül az osztrákok után a németek teljesítenek a legjobban heti 41,2 órával, mellettük még a britek fértek be az első tízbe 40,9 órás mutatóval.

Menedzsment Fórum