2009. február 12. 16:49

Az egy évvel korábbinál harminc százalékkal kevesebb állást hirdettek meg januárban, derült ki a Workania közleményéből.

A magyarországi álláspiacon több mint egyharmadával kevesebb állást hirdettek meg 2009 januárjában, mint a válság begyűrűzését közvetlenül megelőző szeptember hónapban. A kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen változásokat tapasztaltak az álláspiacon ez év első hónapjában az előző év azonos időszakához, valamint a válság kitörését közvetlenül megelőző időszakhoz, 2008 szeptemberéhez képest.

A januári kisebb álláskínálattal párhuzamosan ugyanakkor jelentősen és folyamatosan nőtt az egy hirdetésre jelentkezők száma: januárban átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáztak egy állásra, mint tavaly szeptemberben.

A felmérés szerint a legtöbb állásajánlat az értékesítésben, kereskedelemben dolgozni kívánókat szólítja meg.

Kiemelkedően keresettek továbbá az informatikai szoftver szakemberek, valamint a pénzügyi, számviteli, adminisztrációs területen szaktudással rendelkezők.

Az álláskeresők aktivitását vizsgálva kiderült, hogy a gépiparban, valamint az építőiparban nőtt leginkább az aktív álláskeresők száma (80-80 százalékkal), de a vendéglátóiparban is mintegy 60 százalékkal keresnek többen állást, mint 2008 januárjában. Az autóiparban közel 50 százalékkal többen pályáznak aktívan állásra az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Mintegy 40 százalékkal nőtt az időszakos munkalehetőséget keresők száma januárban az előző év azonos időszakához képest.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.