2013. szeptember 16. 03:31

A munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezők 33 százaléka kapott tavaly minimálbért vagy ez alatti összeget - derül ki az adóhatóság legfrissebb statisztikájából.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken ismertette a 2012-es adóbevallásokra vonatkozó statisztikáját, mely szerint az összes magánszemély adózó 28 százaléka vallott be munkaviszonyból származó jövedelemként minimálbérnek megfelelő, vagy annál is kevesebb összeget.

Ez számszerűen 1,263 millió személyt jelent, ami előző évhez képest 45 ezer fővel többet jelent, pedig az adóbevallók száma az előző évinél 31,4 ezerrel volt kevesebb: a NAV  2012. évről összesen 4,463 millió bevallást dolgozott fel. Ezen belül egyébként 3,771 millióan voltak azok, akik munkaviszonyból származó bérjövedelemmel rendelkeztek, így ha erre a létszámra vetítjük a minimálbéresek számát, akkor 33 százalékos arányt kapunk. 

A munkaviszonyból származó bérjövedelem tavaly átlagosan, éves szinten  2,034 millió forint volt, ami havi 170 ezer forintot jelent fejenként. Ez egyébként jócskán elmarad a tavalyi év átlagos rendszeres bruttó átlagkeresetétől, mely nemzetgazdasági szinten 208,6 ezer forint volt. A két átlag közötti eltérés abból fakadhat, hogy míg a NAV minden munkavállaló adóbevallásából készíti a statisztikát, addig a KSH csupán az öt fő feletti vállalkozások adataiból dolgozik. 

2012-ben egyébként az adóalanyok 8427 milliárd forint összevont jövedelmet vallottak be, ami 392,9 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit.

Visszatérve a munkabér nagysága szerinti adózói létszámokhoz, tavaly a korábbinál kevesebben voltak azok, akik a minimálbér és az éves 2 millió forint közötti jövedelemről számoltak be. Ugyanakkor 31 ezer fővel lettek többen a 3 és 6 millió közötti jövedelmet bevallók, illetve 8 ezerrel nőtt azok létszáma, akik 6 millió feletti jövedelmi sávba esnek. Ők 171 ezren voltak, és ők fizették az adó kicsit több mint 26,1 százalékát, ám ez az összes adóteherből rájuk eső rész 3,7 százalékponttal kevesebb is, mint 2011-ben volt (29,8 százalék).

Ki fizette a legtöbbet?

A NAV a top jövedelmekre is kitért az összefoglalójában, ami szerint 2012-ben a legmagasabb bevallott jövedelem 760 millió forint volt, vagyis havi 63 millió forint, ami teljes egészében munkaviszonyból származó összeg. Ez egyébként 191 millióval kevesebb az egy évvel korábbi csúcstartó összegnél, ami szintén csak munkaviszonyból származott. Családi adókedvezményt nem vett igénybe a szóban forgó adózó, így 154 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Az osztalék jövedelem terén tavaly 5 milliárd forint volt a csúcs, bár ez jócskán elmarad az egy évvel korábbi 7,2 milliárd forinttól. Adófizetési kötelezettsége 794 millió forint volt, amivel a legnagyobb adófizetők lista élére is került az illető.

Hol fizették a legtöbbet?

Nem nagy meglepetésre, az összes összevont jövedelem 35,4 százaléka a fővárosban és Pest megyében keletkezett tavaly, vagyis 2986 milliárd forint. A magánszemélyek által havonta realizált összevont jövedelem átlagos összege továbbra is Budapesten volt a legmagasabb, mégpedig havi 221 431 forint, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legalacsonyabb, 129 307 forint havonta. Az azonban kedvező irányú változás, hogy a két terület közötti differencia a korábbi 95,9 ezer forintról 92,1 ezerre mérséklődött tavaly. Országos átlagban egyébként 6,6 százalékos jövedelemnövekedés volt; érdekes változás, hogy míg a fővárosban ettől elmaradó mértékű volt a bérdinamikát, 3,3 százalékos, addig Szabolcs megyében az átlagot meghaladó 9,2 százalékot regisztrált a NAV.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.