2016. január 22. 11:01

A kormány álláspontja és elvárása szerint minden vállalkozási tevékenység után adózni kell, így az Ubernek is.

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár péntek délelőtt, Magyarországon minden személyszállítási szolgáltatás után adózni kell címmel sajtótájékoztatót tartott.

A kormány álláspontja és elvárása szerint minden vállalkozási tevékenység után adózni kell, így ez vonatkozik az Uber személyszállító tevékenységére is. Ezek a magánfuvarozó személyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzései alapján be sem jelentkeztek, így nincs adószámuk, és nem is fizetnek adót, pedig a jövedelemszerző, rendszeres tevékenységük ezt megkövetelné.

Így zárták le a taxisok a belvárost.

Az államtitkár elmondta, hogy a holland anyacéggel szerződéses kapcsolatban lévő magánszemélyeknek a holland szerződés milyen részletes felelősség köröket rögzít a szolgálatásban résztvevőkre nézve, ami szerinte az ubereseknek sem ártana tanulmányozni (például kártérítési felelősség).

Hangsúlyozta, hogy a kormány a mai naptól zéró toleranciát hirdet az Uber szolgáltatásra vonatkozóan, adózási tekintetben. Ez fokozott ellenőrzéssel fogják végrehajtani, - bár újságírói kérdésre elmondta, hogy február 1-től 5 százalékos leépítés lesz a hatóságnál az engedélyezett létszám tekintetében - hiszen a taxisokkal szemben igazságtalan lenne, ha a személyszállítás terén jogosulatlan előnyre tennének szert más szolgáltatók az adózás kikerülésével.

Elmondta továbbá, hogy folytatni kell és fogják a megkezdett tárgyalásokat az egyenlő személyszállítási feltételekért lobbizó taxisokkal. Uniós álláspont e szabályozás tekintetében nincs, így minden országnak önálló hatáskörben kell megteremtenie az azonos feltételeket.

Mivel a szolgáltatás igénybevételével Magyarországon nincs pénzmozgás, ezért a holland cégeknek és adóhivatalnak kellene, a magyarországi bejelentkezet uberesekről információt szolgáltatni. A jelenlegi uniós irányelvek szerint a holland cégek társasági adó szempontjából Magyarországon nem jogalanyok egyébként.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint 200 ezer forintig lehet büntetni a bejelentés nélkül személyszállító tevékenységet végzőket. Jelenleg 10 fő került a hatóság ellenőrzése alá, akik 50 ezer forintos mulasztási bírságot kaptak a maximálisan kiszabható büntetés helyett, de innentől sokkal szigorúbb büntetések lesznek majd. A nyugtaadás nem elegendő, mivel nem történik pénzmozgás, hanem kötelezően számlát kell majd adni.

mfor.hu