2017. szeptember 28. 12:49

Nagyon komoly kihívást jelent a digitalizáció Magyarország számára.

Jelenleg az európai uniós mezőny végén helyezkedik el Magyarország a digitalizációban, de két év alatt az élbolyba juttatná az országot a kormány programja. Lázár János arról számolt be a mai Kormányinfón, hogy a digitális sávbővítéssel - ahol szükséges, a szélessávú kapacitás kiépítésével - javítanák a magyar háztartások internet-elérését.

Lázár János 

A cél az, hogy 2018 második felére minél több ügyet tudjanak elektronikusan elintézni a polgárok. Mintegy 25 millió ügy kapcsán fordulhatnak jelenleg az államhoz az emberek, s jelenleg vannak olyan járási hivatalok, kormányablakok, ahol kellő kapacitás híján nem lehet elektronikusan intézkedni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a 4 millió magyar háztartásból 1 millióban különösen nagy előrelépést fog hozni a program végrehajtása.

Elhangzott továbbá, hogy az oktatási intézményekben is sor kerül hálózatfejlesztésre. A wifi-hálózat kiépítése, megerősítése mintegy 1,2 millió tanulónak segíti a kapcsolódást a világhálóra. De a több mint 120 ezer pedagógus is könnyebben tud majd hozzáférni a nethez.

Lázár szerint hosszabb távra, 20 évre kitekintve nagyon komoly kihívást jelent Magyarország számára az ipar automatizációja, digitalizációja. Példaként említette, hogy a német elemzők számítása szerint csak a német autóiparban 250 ezer állás szűnik meg a következő időszakban a robotizáció miatt.

mfor.hu