2009. április 9. 13:04

Két hónapja nem fizette ki dolgozói munkabérét a szlovák tulajdonú salgótarjáni öblösüveggyár - értesült az MTI a gyár dolgozóitól.

Fekete Gyula, a Nógrád Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség vezetője közölte: ellenőrzést folytatnak a gyárban, és okiratok begyűjtésével vizsgálják, hogy mikor történtek meg a kifizetések.

Az MTI úgy tudja, hogy a tulajdonosváltás óta R-Glass Hungary Kft. néven működő gyárban márciusban fizették ki a januári bért, azóta pedig még a februári fizetésüket sem kapták meg a dolgozók.

A felszámolás során szlovák tulajdonba került gyár nem tart kapcsolatot a munkaügyi központtal, és az anyagi gondok ellenére nem jelentett be csoportos létszámleépítést. Ugyanakkor a szervezetnél elmondták: több dolgozóról tudnak, aki a tartozások miatt rendkívüli felmondással vált meg a cégtől, és bejelentkezett álláskeresőként. Igaz, ebben az esetben 90 napig nem kaphatnak ellátást.

A gyárat legutóbb akkor kereste meg a munkaügyi központ, amikor válságkezelő programokról adtak tájékoztatást cégeknek, de az öblösüveggyár erre nem reagált. Márciusban azonban ők érdeklődtek a munkahelymegőrző támogatásról, amire viszont egy korábbi bírságolás miatt nem jogosultak.

Az információt a cégnél senki nem erősítette meg, mivel az MTI a társaságot nem tudta utolérni. Az R-Glass elvileg 12 telefonszámon érhető el, de az automata valamennyi esetben közli, hogy a hívott számon előfizető nem kapcsolható. Az MTI úgy értesült a szolgáltatótól, hogy a gyár kérte a telefonok leszerelését.

A salgótarjáni gyár finanszírozási problémái 2003-ban kezdődtek, amit több hullámban történő létszámleépítéssel, munkahelymegőrző támogatással és tőkeemeléssel próbáltak orvosolni. Végül 2005 áprilisában, a működés fenntartása mellett megkezdődött a gyár felszámolása.

Az akkori ST-Glass Rt. többségi tulajdonosa 2004 végéig a Magyar Befektetési és Vagyonkezelési Rt. és a Borsod-Abaúj 2000 Kft. volt. Akkor a Saye Kft. tulajdonába került, majd 2005 márciusában a budapesti Stonefarm Befektetési és Tanácsadó Rt. vette meg.

A felszámolás megkezdésekor 650-en dolgoztak a gyárban, a cég hitelezői követelése meghaladta a 3,7 milliárd forintot.

Négy sikertelen pályázat után 2006 októberében vásárolta meg a salgótarjáni öblösüveggyárat a hárommillió forint törzstőkéjű losonci R-Glass Hungary Kft. Az új tulajdonos 540 embert vett át munkajogi jogutódlással.

Vadász Endre felszámoló korábban 1,3 milliárd forintban jelölte meg a vételárat, de az értékesítés után azt mondta, ez nem publikus. Közölte viszont, hogy a befolyt vételárból a tartozásoknak csak egy részét tudják kifizetni, döntő részét nem.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.