2009. április 9. 13:04

Két hónapja nem fizette ki dolgozói munkabérét a szlovák tulajdonú salgótarjáni öblösüveggyár - értesült az MTI a gyár dolgozóitól.

Fekete Gyula, a Nógrád Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség vezetője közölte: ellenőrzést folytatnak a gyárban, és okiratok begyűjtésével vizsgálják, hogy mikor történtek meg a kifizetések.

Az MTI úgy tudja, hogy a tulajdonosváltás óta R-Glass Hungary Kft. néven működő gyárban márciusban fizették ki a januári bért, azóta pedig még a februári fizetésüket sem kapták meg a dolgozók.

A felszámolás során szlovák tulajdonba került gyár nem tart kapcsolatot a munkaügyi központtal, és az anyagi gondok ellenére nem jelentett be csoportos létszámleépítést. Ugyanakkor a szervezetnél elmondták: több dolgozóról tudnak, aki a tartozások miatt rendkívüli felmondással vált meg a cégtől, és bejelentkezett álláskeresőként. Igaz, ebben az esetben 90 napig nem kaphatnak ellátást.

A gyárat legutóbb akkor kereste meg a munkaügyi központ, amikor válságkezelő programokról adtak tájékoztatást cégeknek, de az öblösüveggyár erre nem reagált. Márciusban azonban ők érdeklődtek a munkahelymegőrző támogatásról, amire viszont egy korábbi bírságolás miatt nem jogosultak.

Az információt a cégnél senki nem erősítette meg, mivel az MTI a társaságot nem tudta utolérni. Az R-Glass elvileg 12 telefonszámon érhető el, de az automata valamennyi esetben közli, hogy a hívott számon előfizető nem kapcsolható. Az MTI úgy értesült a szolgáltatótól, hogy a gyár kérte a telefonok leszerelését.

A salgótarjáni gyár finanszírozási problémái 2003-ban kezdődtek, amit több hullámban történő létszámleépítéssel, munkahelymegőrző támogatással és tőkeemeléssel próbáltak orvosolni. Végül 2005 áprilisában, a működés fenntartása mellett megkezdődött a gyár felszámolása.

Az akkori ST-Glass Rt. többségi tulajdonosa 2004 végéig a Magyar Befektetési és Vagyonkezelési Rt. és a Borsod-Abaúj 2000 Kft. volt. Akkor a Saye Kft. tulajdonába került, majd 2005 márciusában a budapesti Stonefarm Befektetési és Tanácsadó Rt. vette meg.

A felszámolás megkezdésekor 650-en dolgoztak a gyárban, a cég hitelezői követelése meghaladta a 3,7 milliárd forintot.

Négy sikertelen pályázat után 2006 októberében vásárolta meg a salgótarjáni öblösüveggyárat a hárommillió forint törzstőkéjű losonci R-Glass Hungary Kft. Az új tulajdonos 540 embert vett át munkajogi jogutódlással.

Vadász Endre felszámoló korábban 1,3 milliárd forintban jelölte meg a vételárat, de az értékesítés után azt mondta, ez nem publikus. Közölte viszont, hogy a befolyt vételárból a tartozásoknak csak egy részét tudják kifizetni, döntő részét nem.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.