2009. április 7. 07:59

Január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 19, a belföldieké 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A külföldi vendégéjszakák száma 14, a belföldieké 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal mérséklődött január-februárban.

Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32,2 százalékos volt.

Az idén első két hónapjában 268 ezer külföldi vendég 727 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, a vendégéjszakák száma 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az öt legjelentősebb küldő ország esetében is - Németország, Ausztria, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 398 ezer belföldi vendéget és 880 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak, a vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal mérséklődött.

A belföldivendég-forgalom mintegy 80 százalékát fogadó szállodákban 8 százalékkal visszaesett az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva.

A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 14 százalékát regisztráló - panziók esetében 16 százalékos volt a mérséklődés.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.