2009. április 7. 07:59

Január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 19, a belföldieké 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A külföldi vendégéjszakák száma 14, a belföldieké 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal mérséklődött január-februárban.

Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32,2 százalékos volt.

Az idén első két hónapjában 268 ezer külföldi vendég 727 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, a vendégéjszakák száma 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az öt legjelentősebb küldő ország esetében is - Németország, Ausztria, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 398 ezer belföldi vendéget és 880 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak, a vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal mérséklődött.

A belföldivendég-forgalom mintegy 80 százalékát fogadó szállodákban 8 százalékkal visszaesett az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva.

A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 14 százalékát regisztráló - panziók esetében 16 százalékos volt a mérséklődés.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.