<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Július elsejétől további havi 35,29 millió forinttal csökkentik az állami tulajdonú cégeknél a tiszteletdíjak kifizetésére fordított összeget a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntése alapján - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) csütörtökön.

A Tanács az állami társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak létszámcsökkentéséről döntött a szerdai ülésén, amiről az NVT pr ügynöksége szerdán tájékoztatta az MTI-t, megjegyezve, hogy a részletekről csütörtökön adnak információt.

Az MNV közleménye megjegyzi, hogy a tiszteletdíjak 2008-ban végrehajtott 10 százalékos csökkentése már eddig is 31,51 millió forint megtakarítást jelent havonta.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2009. május 15-én 149 többségi állami tulajdonú társaságban 1.108 fő - igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tag és elnök - havi tiszteletdíja összesen bruttó 121,15 millió forint volt.

A Tanács a szerdai döntésével 11 állami cégnél megszüntette az igazgatóságot, amelynek jogait ezentúl a vezérigazgató gyakorolja. Ezzel a döntéssel 48 fővel csökken a tisztségviselők létszáma. Összesen 41 társaságot érint a vagyontörvénynek az a rendelkezése, amely szerint az állami tulajdonú cégek igazgatósági létszáma nem lehet több hét főnél. Az ezt végrehajtó intézkedések 102 fővel csökkentették a tisztségviselők számát. A testületi tagok száma összességében 182 fővel csökkent az 1.108 fős létszámhoz viszonyítva.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács április 22-én határozatban rendelte el az MNV Zrt.-hez tartozó társaságok igazgatósági és felügyelő bizottságaiban tisztséget viselők tiszteletdíjának 50 százalékos csökkentését. A tanács felkérte az MNV portfoliójába tartozó társaságokat, hogy a leányvállalataiknál is érvényesítsék a díjcsökkentést. A cégeket az értékesítés nettó árbevétele szerint három csoportba sorolták, és ennek megfelelően korlátozták a testületek lehetséges létszámát.

Az NVT április 29-én pedig azt rendelte el, hogy az új első számú vezetői munkaköröknél a havi személyi alapbér egyetlen esetben sem haladhatja meg a kétmillió forintot.

MTI/Menedzsment Fórum