3p

A Bank360 minden hónapban megvizsgálja, hogy milyen feltételekkel lehet lakáscélú jelzáloghitelhez jutni, júliusban két összegnél, 5 és 10 millió forintos kölcsön esetén jártak utána hitelfelvételi követelményeknek.

Rengetegen csak hitelből engedhetik meg maguknak a lakásvásárlást, ezért a Bank360 elemzői kiszámolták, hogy mennyiért lehet egy 5, illetve egy 10 milliós lakáshitelt felvenni a legutóbbi, áprilisi mediánbérrel, 220 780 forinttal.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank júniusban jegybanki alapkamat emelési ciklust jelentett be, ezért érdemes lehet hosszabb távra fixálni az új hitele kamatát. Ennek megfelelően a pénzügyi aggregátor oldal munkatársai 5 éves, és 20 évre fix kamatperiódussal számoltak.

Mennyiért lehet felvenni 5 millió forintot?

Egy 5 millió forintos kölcsönhöz a mediánbérből már 3,85 százalékos THM mellett hozzá lehet jutni, ha 5 éves kamatperiódust nézünk. A Gránit lakáshitel ajánlatának a havi törlesztője 29 622 forint, a teljes visszafizetendő összege pedig 7 128 130 forint. 4 százalékos THM alatt marad a THM szerint sorba rendezett ajánlatok közül a második hitelajánlat is, a CIB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele.

A CIB kölcsönének THM-e 3,88 százalék, a havi törlesztőrészlete 29 780 forint, a teljes visszafizetendője 7 153 800 forint. Az első kettőnél kicsit magasabbak a Raiffeisen kölcsönének értékei, aminek 4,17 százalékos a THM-e és 30 537 forintos a törlesztőrészlete. Ehhez az ajánlathoz 7 328 880 forintos visszafizetendő tartozik.

Jelentősen emelkednek a THM-ek és a visszafizetendő összegek is, ha fix kamatperiódussal nézzük a hiteleket. Húsz éves futamidőre, húsz éves kamatperiódussal 5 millió forint 5,56 százalékos THM mellett igényelhető. A K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének a havi törlesztője 33 525 forint, a visszafizetendője 8 192 280 forint. A CIB és az OTP Bank ajánlatának a havi törlesztői már 37 ezer forint felett vannak, a visszafizetendőik, pedig 9 millió forint körül alakulnak.

Mennyiért lehet felvenni 10 millió forintot?

10 millió forintnál, ha 5 éves kamatperiódust nézünk, a Bank360 kalkulátorában THM szerint sorba rendezett ajánlatok közül az első három THM-ei között minimális a változás, mindössze fél százalék a különbség az első és a harmadik termék között. A havi törlesztőrészletek is nagyon közel állnak egymáshoz, ott a különbség 317 forint. A visszafizetendőkben ezek az apró különbségek azért már több tízezer forintosra duzzadnak.

Ha fix kamatperiódussal nézzük, hogy mennyiért lehet felvenni 10 millió forintos lakáskölcsönt, akkor már 5,44 százalékos THM mellett találunk ajánlatot, a K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét. Az ajánlat havi törlesztőrészlete 67 050 forint, a teljes visszafizetendője pedig 16 238 280 forint. Ekkora összegnél jelentős különbségek adódnak, mind a THM-ek, mind a visszafizetendő összegek tekintetében, utóbbiak között, ahogy a táblázatban láthatjuk, milliós különbségek lehetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!