<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint nyilvánvalóan alultervezték a jövő évi költségvetésben a nyugdíjemelés mértékét - a kormány szerintük tudatosan megrövidíti a nyugdíjasokat.

A 2022-es költségvetés módosítását, azon belül pedig a nyugdíjak valós inflációhoz való igazítását követeli a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A NYUSZET szerint ugyanis több tény igazolja, hogy a tervezett 3 helyett legalább 4 százalék lesz az infláció, ezért a nyugdíjemelést is a magasabb – reális –, s nem a mesterségesen nyomott mértékhez kell kalkulálni.

Azt írják: Magyarországon ma szinte mindenki tudja, hogy 2022-ben az infláció mértéke legalább másfélszerese lesz a költségvetési törvényben elfogadott 3 százaléknak. Tudta már az MNB is, amely a szeptemberi előrejelzésében 3,6-3,8 százalékot becsült a 2022. évi infláció mértékeként, ami a NYUSZET szerint decemberben biztosan tovább fog emelkedni. Úgy látszik már csak a kormány és a parlamenti kormánypárti többség nem tudja mindezt, mivel még nem kezdeményezték a 2022-es nyugdíjemelések mértékének további növelését - írja a szervezet.

Egy kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot egy nyugdíjasnak 2021. novemberében. Fotó: MTI/Illyés TiborEgy kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot egy nyugdíjasnak 2021. novemberében. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Felhívják a kormány és a parlament figyelmét, hogy a reálisan várható éves inflációnak megfelelően állapítsák meg a nyugdíjemelések 2022. évi mértékét, és ehhez illesztetten módosítsák a költségvetési törvényt. A 2022. évi 3 százalékos mértékű nyugdíjemelés helyett legalább 4 százalékos emelési mértéket fogadjanak el a törvény módosításával.

"A szervezet elvárja, hogy a különbözetet ne a kormány használja hónapokig, hanem már az év elején adja oda a nyugdíjasoknak, s ne tekintse kegyes év közbeni apránként csepegtetett adománynak"

- írják. 

A NYUSZET szerint a kormány tudatosan megrövidíti a nyugdíjasokat, ami felháborító és enyhén szólva is aggályos. Egyben emlékeztetnek: az e-matricák árát szintén az inflációhoz igazodva 4,9 százalékkal emeli a kormány, így a 3 százalékos nyugdíjemeléstől is lehet felfelé eltérni. 

A nyugdíjasok számláira egyébként nemrég a novemberi rendes járandóságon felül megérkezett a kiegészítés és a prémium is, és érkezik a decemberi rendes nyugdíj is - így az év végi hajrában pár hét alatt nagyobb összeg érkezik a nyugellátásban részesülőknek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.