3p

Jövő csütörtökön már érkezik az újabb kifizetés a számlákra.

Nemrég még arról számoltunk be, hogy a nyugdíjasok számláira a novemberi rendes járandóságon felül megérkezett a kiegészítés és a prémium is, így összességében 265 ezer forint körüli összeggel nőtt e hónap közepén egy átlagos nyugdíjjal rendelkező honfitársunk pénze. Nem kell sokat várni a következő utalásra sem az államtól: december elején küldik az idei utolsó rendes nyugdíjat az érintetteknek. Ez tehát további 157 800 forintot fog jelenteni.

Gazdagabb karácsonyuk lehet idén a nyugdíjasoknak
Gazdagabb karácsonyuk lehet idén a nyugdíjasoknak

E kettő együtt közel 423 ezer forintot tesz ki, vagyis elmondható, hogy röpke három hét leforgása alatt - hiszen a legutóbbi kifizetések november 12-én érkeztek meg a számlákra, a következő pedig december 2-án, tehát jövő csütörtökön esedékes a Magyar Államkincstár naptárja alapján - ekkora összeggel nő az átlagos nyugdíjban részesülők számlán tartott pénze.

Ez az összeg megközelítőleg annyi, amennyi a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint az augusztusi bruttó átlagkereset volt: 426,5 ezer forint.

Az átlagos nyugdíjat kapók tehát anyagilag jól felszerelkezve fordulhatnak rá a karácsonyi szezonra. Felmérések szerint az idősek szép számban tervezik, hogy a családjukat segítik a különböző jogcímen érkezett és érkező utalásokból, de sokan fordítják majd mindennapi szükségleteik kielégítésére a pénzt: élelmiszerre, gyógyszerekre.

Természetesen nem mindenki számolhat ennyi pénzzel az év vége felé. Akinek alacsonyabb a nyugdíja, annak értelemszerűen kevesebből kell kigazdálkodnia a megélhetését.

Aki például az évközi korrekciók után 80 ezer forintot kap havonta, annak a novemberi és decemberi kifizetésekkel együttesen kicsivel több mint 254 ezer forint áll rendelkezésére az év utolsó heteiben. Aki viszont a jobb helyzetűek közé tartozik, mert például havi 210 ezer forint a nyugdíja, annak 538 ezer forint biztosítja a pénzügyi keretet az év végi költésekhez.

Aztán jövő januárban már az emelt nyugdíj érkezik: a 2022-es költségvetési törvény szerint 3 százalékkal emelkednek a járandóságok, de ahogy arra lapunk korábban már felhívta a figyelmet, a száguldó infláció - októberben 6,5 százalékos volt az index, novemberre még magasabbat várnak a szakértők - miatt a parlament dönthet úgy, hogy ráemelnek erre a 3 százalékra. Ehhez persze kell majd egy törvénymódosítás, de erre az őszi ülésszakból hátralévő három hét elégséges lehet. Aztán még a választások előtt megérkezik a teljes 13. havi nyugdíj is, ami tovább tágítja az idős emberek anyagi mozgásterét.

Arról, hogy az idén kifizetett, egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémium kinek mennyi időre és mire lesz elég, ebben a cikkünkben írtunk:

Azzal pedig, hogy idénhez képest mennyi többletpénz érkezik a nyugdíjasokhoz a rendes járandóságon felül, ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!