TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

 

Egy átlagos felhasználó a merevlemezek működéséről szinte semmit nem tud. Elsőként az asztali számítógépekbe beépítve találkozhattunk velük, konkrétan itt sem igazán, mert azok a gépházba voltak beépítve. Lényegében egy nagy tároló kapacitású eszköz, amely a számítógép operációs rendszerét, valamint a programokat futtatja, illetve az egyéb fájlokat is tárolja. Az adatok a számítógép kikapcsolása után is megmaradnak. Minimális hardver ismeretek elegendőek, hiszen a komputer úgyis elvégzi a többit a számunkra. 

 

A merevlemez felépítése 

Egy fémdobozba építik össze a fizikai és a mechanikai részből álló rendszert. Az olvasófej az elektronikával együtt működik ebben, ami jellemzően az eszköz felmelegedéséhez vezet, mivel túl aprócska helyre zsúfoltak be túl sok mindent. Az eszköz elektronikája az, amely a motor működését vezérli: mozgatja a fejeket és forgatja a korongokat. 

Az olvasófej és a lemez között századmilliméteres távolság van. Ezért akár egy aprócska porszem is végzetes sérülést képes okozni a rendszerben. Légpárna tartja távol egymástól. Ezért összeszerelésük is nagy tisztaságú helyiségekben történik. A doboz anyagát tekintve öntvény, jellemzően alumíniumból, kerámiából és üvegből készül. Asztali számítógépekhez a 3,5” méret, míg a laptopokhoz a 2,5” méretű való. Hordozható külső kivitelek mindkét méret változatban megtalálhatóak.

A merevlemez működése

A Gigaplaza Webáruház merevlemez kínálatában biztosan mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő kivitelt.

A winchesterként vagy HDD-ként is ismert merevlemez jellegű adattárolók lehetnek egy vagy több korongosak. A korongok felülete mágneses tulajdonsággal rendelkező anyaggal van bevonva, aminek köszönhetően alkalmasak az adatfájlok tárolására. A korongok egy közös tengelyen forognak egy megadott fordulatszámon. A fejek a korongok irányában mozognak. A korongok felszínéhez külön író/olvasó fej tartozik, amelyek használatával lesznek az adatok írhatóak, olvashatóak vagy törölhetőek is. Ez a folyamatos mozgás eredményezi a merevlemez működése közbeni folyamatos zajt. 

A korongok felületei koncentrikus gyűrűkre, sávokra vannak osztva. Ezeket aztán további részekre, szektorokra tagolják fej. Az adatok eléréséhez a processzor, azaz a CPU és a merevlemez a lemez vezérlőn keresztül kommunikál egymással. Ez a kommunikációs elv mentesíti a számítógép többi részét attól, hogy rendelkezzen az információval, hogy tudnia kelljen, hogy hol vannak a mentett adatok.

Felhasználói jellemzők

Felhasználói szempontból a legfontosabb tulajdonsága a tárhely mérete. Jellemzően már 250GB feletti modellek uralják a piacot. Mindenképpen ideálisak, hiszen elegendő helyet biztosítanak fényképeink, filmjeink és zenéink számára mindamellett, hogy a rendszert és a kiegészítő programokat is tárolják és futtatják. A merevlemezek legfőbb előnye, hogy az azon tárolt adatok örökre megmaradnak, meghibásodásuk jellemzően csak a mozgó alkatrészeket érinti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.