2019. december 3. 10:03

 

Egy átlagos felhasználó a merevlemezek működéséről szinte semmit nem tud. Elsőként az asztali számítógépekbe beépítve találkozhattunk velük, konkrétan itt sem igazán, mert azok a gépházba voltak beépítve. Lényegében egy nagy tároló kapacitású eszköz, amely a számítógép operációs rendszerét, valamint a programokat futtatja, illetve az egyéb fájlokat is tárolja. Az adatok a számítógép kikapcsolása után is megmaradnak. Minimális hardver ismeretek elegendőek, hiszen a komputer úgyis elvégzi a többit a számunkra. 

 

A merevlemez felépítése 

Egy fémdobozba építik össze a fizikai és a mechanikai részből álló rendszert. Az olvasófej az elektronikával együtt működik ebben, ami jellemzően az eszköz felmelegedéséhez vezet, mivel túl aprócska helyre zsúfoltak be túl sok mindent. Az eszköz elektronikája az, amely a motor működését vezérli: mozgatja a fejeket és forgatja a korongokat. 

Az olvasófej és a lemez között századmilliméteres távolság van. Ezért akár egy aprócska porszem is végzetes sérülést képes okozni a rendszerben. Légpárna tartja távol egymástól. Ezért összeszerelésük is nagy tisztaságú helyiségekben történik. A doboz anyagát tekintve öntvény, jellemzően alumíniumból, kerámiából és üvegből készül. Asztali számítógépekhez a 3,5” méret, míg a laptopokhoz a 2,5” méretű való. Hordozható külső kivitelek mindkét méret változatban megtalálhatóak.

A merevlemez működése

A Gigaplaza Webáruház merevlemez kínálatában biztosan mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő kivitelt.

A winchesterként vagy HDD-ként is ismert merevlemez jellegű adattárolók lehetnek egy vagy több korongosak. A korongok felülete mágneses tulajdonsággal rendelkező anyaggal van bevonva, aminek köszönhetően alkalmasak az adatfájlok tárolására. A korongok egy közös tengelyen forognak egy megadott fordulatszámon. A fejek a korongok irányában mozognak. A korongok felszínéhez külön író/olvasó fej tartozik, amelyek használatával lesznek az adatok írhatóak, olvashatóak vagy törölhetőek is. Ez a folyamatos mozgás eredményezi a merevlemez működése közbeni folyamatos zajt. 

A korongok felületei koncentrikus gyűrűkre, sávokra vannak osztva. Ezeket aztán további részekre, szektorokra tagolják fej. Az adatok eléréséhez a processzor, azaz a CPU és a merevlemez a lemez vezérlőn keresztül kommunikál egymással. Ez a kommunikációs elv mentesíti a számítógép többi részét attól, hogy rendelkezzen az információval, hogy tudnia kelljen, hogy hol vannak a mentett adatok.

Felhasználói jellemzők

Felhasználói szempontból a legfontosabb tulajdonsága a tárhely mérete. Jellemzően már 250GB feletti modellek uralják a piacot. Mindenképpen ideálisak, hiszen elegendő helyet biztosítanak fényképeink, filmjeink és zenéink számára mindamellett, hogy a rendszert és a kiegészítő programokat is tárolják és futtatják. A merevlemezek legfőbb előnye, hogy az azon tárolt adatok örökre megmaradnak, meghibásodásuk jellemzően csak a mozgó alkatrészeket érinti.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.