<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A személyi kölcsönök szabadon felhasználhatóak, egyszerűen igényelhetőek és gyors átfutási idővel meg is kaphatóak - ha megfelelsz azoknak a feltételeknek, amelyet a bankok elvárnak. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb feltételeket.

Ki és hány éves kortól vehet fel személyi kölcsönt?

Akik már elmúltak 18 évesek és havi rendszeres jövedelemmel rendelkeznek. Vannak olyan bankok is, akik csak a 21. életévüket betöltött igénylőknek adnak személyi kölcsönt. Az igénylés felső korhatáránál általánosságban az az elvárás, hogy a kölcsön futamidejének lejártakor az adós életkora ne haladja meg a 70 évet. A személyi feltételek közé tartozik még a cselekvőképesség, a magyarországi bejelentett lakcím és a kölcsönhöz elvárt jövedelem (legalább minimálbér) igazolása. Külföldi állampolgárok esetén más elbírálás alá esik személyi kölcsön igénylés tekintetében a devizabelföldi és devizakülföldi személy.

Ilyen jövedelemmel rendelkezz a személyi kölcsön igénylésekor 2023-ban

Személyi kölcsönök esetében a bankok nagy hangsúlyt fektetnek az igénylők jövedelmére, illetve arra, hogy az miből származik. Az elvárt minimum jövedelem tipikusan a mindenkori minimálbérnek felel meg, melynek összege 2023-ban nettó 154.270 forint. Azonban a bankok minden esetben figyelembe kell vegyék a jövedelemarányos törlesztési mutatót (JTM), azt a jogszabályt, ami előírja, hogy maximum mekkora összeg fordítható hiteltörlesztésre a jövedelmedből. Ehhez nemcsak a jövedelem nagyságát, hanem az esetlegesen már meglévő hitelek törlesztőrészletét is vizsgálják.

Az sem mindegy, hogy a jövedelmed milyen típusú. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos jövedelmeket aszerint, hogy a kölcsönigénylésnél önállóan vagy csak kiegészítő jövedelemként vehetőek figyelembe. Ha nem tudsz megfelelő jövedelmet igazolni a kölcsön összegéhez képest, akkor adóstárs vagy kezes bevonására lesz szükség.

A munkáltatódat és a munkaviszonyodat is vizsgálják

A jövedelem nagyságán túl még az is fontos a bankok számára, hogy hol dolgozol. Így nemcsak a munkáltatói igazolást kérik be, hanem ténylegesen fel is szokták hívni a munkáltatót, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban ott dolgozol-e. Az is nagyon lényeges, hogy ne állj próbaidő vagy felmondás alatt. A bankok általában minimum 3-6 hónapos, határozatlan idejű munkaviszonyt várnak el.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged a személyi kölcsön igényléséhez

A személyi kölcsön igényléséhez a következő dokumentumokra lehet szükséged:

 • személyes okmányok: személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya
 • elérhetőség: telefonszám, esetleg email-cím
 • bankszámlakivonat: általában az elmúlt néhány havi bankszámlakivonatot kérhetik a bankok.
 • jövedelem igazolásához szükséges dokumentumok: 30 napnál nem régebbi munkáltató igazolás vagy jövedelemigazolás az adóhatóságtól vagy nyugdíjigazolvány.
 • közüzemi számlák: előfordulhat, hogy a bankok a közüzemi számláidat is bekérik, ebből a rezsid összegéről, állandó kiadásaidról kaphatnak képet.
 • igazolás az esetlegesen már meglévő hiteleidről

Személyi kölcsön igénylés lépései

A személyi kölcsön igénylése viszonylag gyors és a legtöbb esetben egyszerűen végbemegy, akár órák vagy napok alatt a számládon lehet a kért összeg. Ennek megfelelően az igénylés folyamata sem bonyolult:

 1. a kölcsönlehetőségeid felmérése
 2. a számodra legkedvezőbb személyi kölcsön konstrukció kiválasztása és megigénylése
 3. szükséges dokumentumok beszerzése és benyújtása
 4. banki hitelbírálat
 5. a kölcsönszerződés aláírása és a kölcsön folyósítása

A személyre szabott személyi kölcsön konstrukció megtalálásában és az igénylésben is segítségedre lehet egy személyi kölcsön kalkulátor, illetve bankfüggetlen hitelszakértő, aki díjmentesen segít a kölcsönfelvételben, és eligazodni a bankspecifikus igénylési feltételek, banki ajánlatok között.

Online személyi kölcsön igénylés

Egyre több bank van, amelyik már online is nyújt személyi kölcsönt, így vagy egyáltalán nem is kell bemenni a bankba az igénylési folyamat során, vagy csak a kölcsönszerződés aláírásakor. A bankoknál különbözőek azok a digitális megoldások, amelyekkel a személyi kölcsön igénylése történik.

A személyes adatok megadását követően az azonosítás jellemzően videóhívással történik. A beazonosítás banki rendszerektől függően eltérő módon valósulhat meg. Az a lényege, hogy a bank ügyintézője megbizonyosodjon az igénylő személyazonosságáról. A szükséges dokumentumok benyújtása után a bank hitelbírálatot végez. Pozitív hitelbírálat után a szerződés aláírása történhet elektronikus aláírással, ez esetben a kölcsönfelvételi folyamat teljesen online. Azonban van olyan bank is, amelynek az igénylési folyamata a hitelbírálatig digitális, viszont a szerződés aláírására be kell mennie az ügyfélnek a bankba. Az aláírás után hitel folyósítása az adós bankszámlájára történik.

Ezek a személyi kölcsön felvételét kizáró okok

Ellenőrizd le még az igénylés előtt, hogy fennáll-e olyan ok, ami miatt nem kaphatsz kölcsönt. Mutatjuk a legjellemzőbb kizáró okokat:

 • negatív KHR lista
 • nincs igazolható jövedelmed
 • túl rövid ideje dolgozol a munkahelyeden vagy még próbaidőn vagy
 • határozott idejű a munkaszerződésed (bizonyos bankoknál feltételekkel elfogadják ezt a fajta munkaviszonyt is)
 • a munkáltatód ellen felszámolás folyik
 • a JTM szabály számítása során kiderül, hogy nem bírná el a havi törlesztőrészletet a jövedelmed
 • fiatalabb vagy idősebb vagy annál, mint amit a bank a kölcsönigénylőktől elvár
 • nincs érvényes magyar lakcímkártyád

A bankok hitelbírálati szempontjai nem egyformák, így előfordulhat, hogy míg az egyik bank egyéb okokból is elutasíthat, ugyanazon igénylés a másik banknál pozitív hitelbírálatot eredményez.