<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Bármelyik magyarországi lakos vásárolhat az interneten állampapírt, miután megnyitotta a kincstári számláját. A tranzakció néhány egyszerű lépésben végrehajtható, cikkünk ebben nyújt segítséget.

Állampapírt a Magyar Államkincstártól és bankoktól, befektetési szolgáltatóknál lehet vásárolni. Ehhez előbb értékpapírszámlát kell nyitni. A kincstári számlanyitás személyesen intézhető az Állampénztári Irodákban vagy akár online is elvégezhető Ügyfélkapu segítségével. Az online kincstári számlanyitás nagyjából 20-30 percbe kerül, azonban több hétbe is telhet, mire a számlát aktiválják.

Az állampapír megvásárlásának feltétele a magyarországi lakcím vagy tartózkodási hely, az Ügyfélkapu-regisztráció, a Kincstárnál nyitott értékpapír-nyilvántartási számla, adóigazolvány, lakcímkártya és személyazonosság igazolására alkalmas okmány, például személyi. A kincstári számla megnyitása után a weben a WebKincstárban vagy MobilKincstár telefonos alkalmazáson keresztül lehet állampapírt vásárolni. A regisztráció véglegesítéséhez előbb új jelszót kell igényelni, amit egy emailben kapott linken keresztül kell hitelesíteni.

A WebKincstárba vagy MobilKincstárba történő belépés után az Állampapírok lenyíló menü alatt az Állampapír-kereső almenüre kattintva lehet böngészni a forgalomban lévő állampapírokat név és sorozat, devizanem (forint vagy euró), lejárat, kamatozás és árfolyam szerint. A kiválasztott állampapír megvásárlásához a Vétel vagy a Jegyzés gombra kell kattintani. Ugyanez a művelet az Új tranzakció menüpont alatt is elvégezhető.

Az állampapír kiválasztása után meg kell adni a névértéket vagy a vásárlás összegét. A fizetési mód lehet bankkártya, banki átutalás vagy pénzszámla – ez utóbbi a kincstári számlán lévő egyenleget jelenti, ami például a korábban vásárolt állampapírok után kifizetett kamatokból jött létre, így első vásárlásnál ez még nem lesz elérhető. Meg kell adni a visszafizetés módját allokáció esetére, vagyis ha a Kincstár nem tudja teljesíteni a tranzakciót, és visszaadja a pénzt. Lehet kérni, hogy ebben az esetben bankszámlára utaljanak vagy maradjon a pénztári számlán a pénz. A Tranzakció jóváhagyása gomb megnyomásával megkezdődik az állampapír megvásárlása. Ennek a teljesítése hétfőtől csütörtökig éjféltől 16 óráig, pénteken 14 óráig történik meg.

A money.hu szakértői szerint a magyar állampapírok rendkívül kedvező kamatozást biztosítanak, ami még egy-két évig várhatóan így is lesz, ám a változó kamatozás miatt előfordulhat a kamatok csökkenése hosszabb távon. A lejárat előtti visszaváltásnál díjat számolhatnak fel.