3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Bármelyik magyarországi lakos vásárolhat az interneten állampapírt, miután megnyitotta a kincstári számláját. A tranzakció néhány egyszerű lépésben végrehajtható, cikkünk ebben nyújt segítséget.

Állampapírt a Magyar Államkincstártól és bankoktól, befektetési szolgáltatóknál lehet vásárolni. Ehhez előbb értékpapírszámlát kell nyitni. A kincstári számlanyitás személyesen intézhető az Állampénztári Irodákban vagy akár online is elvégezhető Ügyfélkapu segítségével. Az online kincstári számlanyitás nagyjából 20-30 percbe kerül, azonban több hétbe is telhet, mire a számlát aktiválják.

Az állampapír megvásárlásának feltétele a magyarországi lakcím vagy tartózkodási hely, az Ügyfélkapu-regisztráció, a Kincstárnál nyitott értékpapír-nyilvántartási számla, adóigazolvány, lakcímkártya és személyazonosság igazolására alkalmas okmány, például személyi. A kincstári számla megnyitása után a weben a WebKincstárban vagy MobilKincstár telefonos alkalmazáson keresztül lehet állampapírt vásárolni. A regisztráció véglegesítéséhez előbb új jelszót kell igényelni, amit egy emailben kapott linken keresztül kell hitelesíteni.

A WebKincstárba vagy MobilKincstárba történő belépés után az Állampapírok lenyíló menü alatt az Állampapír-kereső almenüre kattintva lehet böngészni a forgalomban lévő állampapírokat név és sorozat, devizanem (forint vagy euró), lejárat, kamatozás és árfolyam szerint. A kiválasztott állampapír megvásárlásához a Vétel vagy a Jegyzés gombra kell kattintani. Ugyanez a művelet az Új tranzakció menüpont alatt is elvégezhető.

Az állampapír kiválasztása után meg kell adni a névértéket vagy a vásárlás összegét. A fizetési mód lehet bankkártya, banki átutalás vagy pénzszámla – ez utóbbi a kincstári számlán lévő egyenleget jelenti, ami például a korábban vásárolt állampapírok után kifizetett kamatokból jött létre, így első vásárlásnál ez még nem lesz elérhető. Meg kell adni a visszafizetés módját allokáció esetére, vagyis ha a Kincstár nem tudja teljesíteni a tranzakciót, és visszaadja a pénzt. Lehet kérni, hogy ebben az esetben bankszámlára utaljanak vagy maradjon a pénztári számlán a pénz. A Tranzakció jóváhagyása gomb megnyomásával megkezdődik az állampapír megvásárlása. Ennek a teljesítése hétfőtől csütörtökig éjféltől 16 óráig, pénteken 14 óráig történik meg.

A money.hu szakértői szerint a magyar állampapírok rendkívül kedvező kamatozást biztosítanak, ami még egy-két évig várhatóan így is lesz, ám a változó kamatozás miatt előfordulhat a kamatok csökkenése hosszabb távon. A lejárat előtti visszaváltásnál díjat számolhatnak fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!