2019. május 10. 10:30

A csütörtökön aláírt megállapodás még hatósági jóváhagyásra vár, ám az Erste már mától újraindítja az előtakarékossági termékei értékesítését.

Négyről háromra szűkül a hazai lakástakarékok száma, azáltal, hogy ötéves működést követően az Aegon Lakástakarékpénztár kivonul a piacról. Portfolióját az Erste Lakástakarékpénztárnak adja át, amely mellett a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Lakástakarékpénztár marad e szegmensben.

Négyből három lakástakarék maradt Négyből három lakástakarék maradt

A csütörtöki megállapodás következtében az Erste Lakástakarék piaci részesedése 10-ről 14 százalékra nő. A 101 milliárd forint mérlegfőösszegű pénzintézet 92 milliárdos betétállománya közel 30 milliárddal, a 680 milliárdos szerződött állománya pedig 230 milliárddal gyarapodik. Míg az Erste lakáskasszája jelenleg 115 ezer ügyfél 157 ezer szerződését kezeli, addig az Aegon mintegy 50 ezer ügyfele 64 ezer kontraktussal rendelkezik. Az érintett kliensek adataik átadása előtt 60 nappal kapnak tájékoztatást az őket, illetve a szerződéseiket érintő változásokról.

Már mától újraindítja viszont az Erste az előtakarékossági termékei értékesítését. A legfeljebb 8 éves megtakarítási időszak mellé az ügyfelek havi 20 ezer, 30 ezer és 40 ezer forint befizetése közül választhatnak. Míg a tavaly októberben megszüntetett – az évente befizetett összeg 30 százalékáig járó, legfeljebb 72 ezer forintos – állami támogatás mellett egy ügyfél csak egy szerződést köthetett, addig az Erste új lakástakarék-konstrukcióinál ilyen megkötés nincs. Aki a havi 40 ezernél többet szeretne félretenni, az köthet két, három vagy akár több kontraktust is.

Az Erste Lakástakarék két módozatot vezet be. Az egyiknél a számlanyitási díj szerződésenként 40 ezer, a másiknál 20 ezer forint, ami lényegesen kedvezőbb a törvényben meghatározott, a szerződéses összeg legfeljebb 1 százalékát kitevő összegnél. Ez utóbbival számolva egy havi 40 ezer forintos megtakarítás vállalásáról szóló 8 éves szerződés esetén a számlanyitás díja meghaladná a 100 ezer forintot, aminek csak kevesebb, mint a felét kell az Erste Lakástakarék ügyfeleinek leszurkolniuk.

A megszüntetett állami támogatás pótlásaként az Erste lakáskasszája a megtakarítások után fizetett kamaton felül kamatbónusszal egészíti ki az ügyfelek befizetését. A jóváírás mértéke az egyik termékmódozatnál évi 8,33 százalék. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pénzintézet minden évben plusz egy hónappal, egy 13. havi megtakarítással egészíti ki azt az összeget, amelyet az ügyfelek tesznek félre lakáscélra. A másik módozat pedig az első évi 5 százalékról fokozatosan 10-re növekvő kamatbónuszt fizet. A befizetésarányos jóváírás akkor jár, ha az ügyfelek legalább 6 évig megtakarítanak. Ennek lejárta után azonban az Erste Lakástakarék akkor is kifizeti a kamatbónusz időarányos részét, ha a kliens eredetileg 8 éves megtakarítási időszakot vállalt, de annak lejárta előtt felmondja a szerződését.

Háromféle hitelt lehet felvenni az Erste lakástakarék-termékei mellé. Az áthidaló egy év után vehető igénybe, s a kamatbónuszt nem veszíti el az, akinek 6 évnél korábban van szüksége pénzre. A lakáskassza-megtakarításhoz kapcsolódó lakáshitelhez a megtakarítási idő végén, de a szerződés megkötésekor érvényes kamattal lehet hozzájutni. Az Erste Bank jelzáloghitelét pedig azok kaphatják meg, akik egyszerre kötik meg a megtakarítási és a jelzáloghitel-szerződést, nekik nem kell fizetniük számlanyitási díjat.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.