3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az autósok 98 százaléka szerint jó lenne az egynapos matrica, de a fő kérdés az, mennyivel lesz olcsóbb, mint a tíznapos, ez itt a kérdés.

Néhány hete adtunk hírt arról, hogy hamarosan Magyarországon is bevezetik az egynapos autópálya-matricát egy EU-s rendelet értelmében. Egy felmérésből az is kiderül, van-e igény a magyar autósok körében erre. Nem csupán a bevezetés tényét vizsgálta az autopalyamatrica.hu, hanem az úthasználók véleményét és igényeit is. Éppen ezért készítettek egy nem reprezentatív felmérést, amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt. A felmérésből kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára, ám ez sokmindentől függ.

A válaszadók közel egynegyede kifejezte, hogy utazásai során nem tartja igazságosnak a napi autópálya-használatért kifizetett a 10 napos matricát, ezért az egynapos matricával gyakrabban használná az autópályát abban az esetben, ha az egynapos matrica ára arányosan alacsonyabb lenne, mint a 10 napos matrica ára. Mindezek mellett megfogalmazták, hogy az egynapos matrica mellett bevezethetnék a 3, akár 4 napos matricát is, hiszen ez kedvező megoldást nyújtana azok számára, akik csak hétvégi utazásaik során használják az autópályákat. Számos felhasználó elmondta, hogy budapesti utazásai során vagy a balatoni kirándulások miatt vásárolna matricát, azonban a 10 napos nem éri meg, így több alkalommal is választottak inkább gyorsforgalmi utat vagy kihagyták az utazást.

Nagyot drágultak idén a matrciák, megváltást hozhat az egynapos? Fotó: MTI
Nagyot drágultak idén a matrciák, megváltást hozhat az egynapos? Fotó: MTI


Azok számára is kiváló alternatíva lenne az egynapos-matrica, akik véletlenül hajtottak fel az autópályára, és ezzel el tudnák kerülni a büntetést. A választók közül rengetegen egyetértettek abban, hogy a napi matrica igazán az egy napos kirándulásoknak, ügyintézéseknek és a külföldi átutazóknak lesz kedvező.

Többen jelezték, hogy csupán abban az esetben érné meg az egynapos matrica, ha 500-1500 forintig terjedne az ára. Azonban a cseh példát is látva, ennél jóval magasabb összegre lehet számítani, hiszen az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9%-a lehet, amely azt jelenti, ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető így, ha a 15 százalékos inflációval számolunk, akkor az egynapos matrica ára akár 5100 forintba is kerülhet. (Jelenleg a tíznapos matrica 5500 forintba kerül egyébként a személyautósok számára.)

(MTI - OS)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!