<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Január óta nőtt a kölcsönre vágyók száma.

A lakáspiacon kicsit javult a helyzet, ami elsősorban a szezonalitással magyarázható. Még korai tartós élénkülésről beszélni, de a piaci jelzések arra utalnak, hogy egy új egyensúly alakulhat ki a lakáspiacon, a korábbi pörgős években megszokottnál alacsonyabb fordulatszám mellett. Bár az infláció elleni harc miatt a kamatszintek még mindig magasak, a lakáshitel felvételi kedv az élénkülés jeleit mutatja - közölte az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu.

"Január óta majdnem 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik részben lakáshitel segítségével szeretnének ingatlant vásárolni. Ez derül ki a legfrissebb adatainkból. Emellett a hitelközvetítő partnereink idén tavasszal már havonta kétszer annyi tájékoztatót küldenek ki az ügyfeleknek, mint 2022 végén." - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Éledezik a hitelfelvételi kedv. Fotó: Depositphotos
Éledezik a hitelfelvételi kedv. Fotó: Depositphotos

Továbbra is sokan, az érintettek közel 33 százaléka kihasználná az államilag támogatott konstrukciók, így a Babaváró és a csok adta lehetőségeket. A szakember szerint a következő időszakban pedig támaszt adhat a bővülésnek, ha enyhülnek a monetáris feltételek. Erre egyébként a jegybank kommunikációja alapján van is esély. Azok, akik most vesznek fel lakáshitelt, a későbbiekben hitelkiváltással olcsóbb konstrukciókra cserélhetik a meglévő kölcsönüket.  

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint korai trendfordulóról és egy tartós emelkedésről beszélni akár a lakás-, akár a lakáshitelpiacon, de az elmúlt hetekben tapasztalt változások mindenesetre pozitív irányba mutatnak. Az online hirdetésekből látható a kereslet és a kínálat alakulása, ez az elmúlt években pedig mindig jól jelezte előre, milyen változásokra lehet számítani. 

A szakemberek azt is elmondták, továbbra is van egy alapvető lendülete a lakás- és lakáshitelpiacnak, többek között a gyermekvállalás vagy felnőtté váló gyermekek "kirepülése" miatti költözésekből, vagy az örökölt ingatlanok eladásának kényszeréből fakadóan. Ha pedig tartóssá válik az élénkülés, és a kínálat eddigi növekedéséhez felzárkózik a kereslet bővülése, akkor egy új egyensúly alakulhat ki a lakás- és lakáshitelpiacon.