2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Január óta nőtt a kölcsönre vágyók száma.

A lakáspiacon kicsit javult a helyzet, ami elsősorban a szezonalitással magyarázható. Még korai tartós élénkülésről beszélni, de a piaci jelzések arra utalnak, hogy egy új egyensúly alakulhat ki a lakáspiacon, a korábbi pörgős években megszokottnál alacsonyabb fordulatszám mellett. Bár az infláció elleni harc miatt a kamatszintek még mindig magasak, a lakáshitel felvételi kedv az élénkülés jeleit mutatja - közölte az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu.

"Január óta majdnem 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik részben lakáshitel segítségével szeretnének ingatlant vásárolni. Ez derül ki a legfrissebb adatainkból. Emellett a hitelközvetítő partnereink idén tavasszal már havonta kétszer annyi tájékoztatót küldenek ki az ügyfeleknek, mint 2022 végén." - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Éledezik a hitelfelvételi kedv. Fotó: Depositphotos
Éledezik a hitelfelvételi kedv. Fotó: Depositphotos

Továbbra is sokan, az érintettek közel 33 százaléka kihasználná az államilag támogatott konstrukciók, így a Babaváró és a csok adta lehetőségeket. A szakember szerint a következő időszakban pedig támaszt adhat a bővülésnek, ha enyhülnek a monetáris feltételek. Erre egyébként a jegybank kommunikációja alapján van is esély. Azok, akik most vesznek fel lakáshitelt, a későbbiekben hitelkiváltással olcsóbb konstrukciókra cserélhetik a meglévő kölcsönüket.  

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint korai trendfordulóról és egy tartós emelkedésről beszélni akár a lakás-, akár a lakáshitelpiacon, de az elmúlt hetekben tapasztalt változások mindenesetre pozitív irányba mutatnak. Az online hirdetésekből látható a kereslet és a kínálat alakulása, ez az elmúlt években pedig mindig jól jelezte előre, milyen változásokra lehet számítani. 

A szakemberek azt is elmondták, továbbra is van egy alapvető lendülete a lakás- és lakáshitelpiacnak, többek között a gyermekvállalás vagy felnőtté váló gyermekek "kirepülése" miatti költözésekből, vagy az örökölt ingatlanok eladásának kényszeréből fakadóan. Ha pedig tartóssá válik az élénkülés, és a kínálat eddigi növekedéséhez felzárkózik a kereslet bővülése, akkor egy új egyensúly alakulhat ki a lakás- és lakáshitelpiacon.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!