3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
MTI

Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke szerint a hanghívásoknál a koronavírus miatti veszélyhelyzet első napjaiban 50 százalékos forgalomnövekedést mértek. Azóta pedig átlagosan 40 százalékos a növekedés – írta az MTI.

A mobilinternet-adatforgalomban 20-25 százalékos növekedés volt jellemző. Nagyobb esemény idején – mint a miniszterelnök tájékoztatásai vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói – 50 százalék feletti a növekedés. A vezetékes hálózaton a játék és a HD-minőségű filmletöltések okozzák a növekedést. Sokszor egy-egy új játék megjelenésekor kap kiemelkedő terhelést a hálózat.

 Internetező diák (Pixabay.com)

Ilyenkor a hatóságok munkája, a digitális oktatás, illetve az otthonról történő munkavégzés élvez előnyt. De eddig a hálózati adatforgalmat priorizáló beavatkozó intézkedésre nem volt szükség - tette hozzá az alelnök. Magyarország hálózatai szerinte a világ élvonalába tartoznak. A Vodafone Magyarország felkészítette a hálózatait a jelenlegi megnövekedett forgalomra, kapacitásbővítéseket végeztek.

100 perc ingyen

A Vodafone április 6-tól, hétfőtől az összes 65 éves és idősebb feltöltőkártyás ügyfelánek automatikusan 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosít, amit 90 napig használhatnak fel – közölte Budai J. Gergő.

A Magyar Telekom adatai alapján március végéig a mobil és vezetékes adatforgalomban 30 százalékos volt a növekedés. A mobil hangforgalomban 45 százalék körüli, a vezetékes hangforgalomban 75 százalék körüli növekedést tapasztaltak. Monitorozzák a hálózatot és mindent megtesznek a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében.

A megnövekedett távmunka, az internetes, valamint a televíziós platformokon beinduló távoktatás nagyban alakítja át a megszokott hálózati terhelést. Ahol extra kapacitás-igény jelentkezik, a szállítóikkal közösen felmérik, hogy milyen licenc- vagy hardver bővítési lépéseket tudnak megvalósítani.

4G=5G?

A Telenor közölte, hogy ügyfelei március közepétől a korábbinál hosszabb hanghívásokat bonyolítanak. A mobilinternet forgalom azóta 30 százalékkal nőtt az átlagos időszakokhoz képest. Van olyan település is, ahol többszörös forgalomnövekedést regisztráltak.

A hálózati forgalmat folyamatosan monitorozzák, és szükség esetén az év bármely időszakában finomhangolásokat végeznek rajta  közölték. Jelenleg még van tartalék a vállalat Hipernet-hálózatának kapacitásában. Megjegyezték, hogy 2020-ra a Hipernet 4G országos lakossági lefedettsége elérte a 99,5 százalékot és a technológia folyamatos fejlesztésével mára közel olyan kapacitással bír, amilyet korábban az 5G-nek jósoltak.

(A megváltozott médiafogyasztási szokásainkról itt írtunk)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.