<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke szerint a hanghívásoknál a koronavírus miatti veszélyhelyzet első napjaiban 50 százalékos forgalomnövekedést mértek. Azóta pedig átlagosan 40 százalékos a növekedés – írta az MTI.

A mobilinternet-adatforgalomban 20-25 százalékos növekedés volt jellemző. Nagyobb esemény idején – mint a miniszterelnök tájékoztatásai vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói – 50 százalék feletti a növekedés. A vezetékes hálózaton a játék és a HD-minőségű filmletöltések okozzák a növekedést. Sokszor egy-egy új játék megjelenésekor kap kiemelkedő terhelést a hálózat.

 Internetező diák (Pixabay.com)

Ilyenkor a hatóságok munkája, a digitális oktatás, illetve az otthonról történő munkavégzés élvez előnyt. De eddig a hálózati adatforgalmat priorizáló beavatkozó intézkedésre nem volt szükség - tette hozzá az alelnök. Magyarország hálózatai szerinte a világ élvonalába tartoznak. A Vodafone Magyarország felkészítette a hálózatait a jelenlegi megnövekedett forgalomra, kapacitásbővítéseket végeztek.

100 perc ingyen

A Vodafone április 6-tól, hétfőtől az összes 65 éves és idősebb feltöltőkártyás ügyfelánek automatikusan 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosít, amit 90 napig használhatnak fel – közölte Budai J. Gergő.

A Magyar Telekom adatai alapján március végéig a mobil és vezetékes adatforgalomban 30 százalékos volt a növekedés. A mobil hangforgalomban 45 százalék körüli, a vezetékes hangforgalomban 75 százalék körüli növekedést tapasztaltak. Monitorozzák a hálózatot és mindent megtesznek a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében.

A megnövekedett távmunka, az internetes, valamint a televíziós platformokon beinduló távoktatás nagyban alakítja át a megszokott hálózati terhelést. Ahol extra kapacitás-igény jelentkezik, a szállítóikkal közösen felmérik, hogy milyen licenc- vagy hardver bővítési lépéseket tudnak megvalósítani.

4G=5G?

A Telenor közölte, hogy ügyfelei március közepétől a korábbinál hosszabb hanghívásokat bonyolítanak. A mobilinternet forgalom azóta 30 százalékkal nőtt az átlagos időszakokhoz képest. Van olyan település is, ahol többszörös forgalomnövekedést regisztráltak.

A hálózati forgalmat folyamatosan monitorozzák, és szükség esetén az év bármely időszakában finomhangolásokat végeznek rajta  közölték. Jelenleg még van tartalék a vállalat Hipernet-hálózatának kapacitásában. Megjegyezték, hogy 2020-ra a Hipernet 4G országos lakossági lefedettsége elérte a 99,5 százalékot és a technológia folyamatos fejlesztésével mára közel olyan kapacitással bír, amilyet korábban az 5G-nek jósoltak.

(A megváltozott médiafogyasztási szokásainkról itt írtunk)