4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglepő, hogy a magas infláció ellenére is milyen sokan tartják készpénzben a megtakarításaikat, mivel azokat olyan kevésnek ítélik, hogy nem tartják érdemesnek befektetni, illetve bankbetétben lekötni. Pedig vannak hatékony megoldások azok számára is, akik csak kis összegeket tudnak félretenni.

Az európai uniós hazai rekordinfláció alapvetően azért fáj mindenkinek, mert aki a szükségletei kielégítésén túl még képes félretenni, azt kénytelen elszenvedni, hogy a megtakarításainak értéke folyamatosan csökken. Ennek ellenére az OTP Bank által végzett Öngondoskodási Index kutatás szerint meglepően magas azok aránya, akik a spórolt pénzt otthon tartják. Így tesz saját bevallása szerint a kutatásban személyesen megkérdezett 1 500 válaszadó 43 százaléka.Méghozzá azért, mert túl kicsinek ítélik azt az összeget, amit félre tudnak tenni. Ugyanezen okból nem köti le a pénzüket a kutatás szerint a bankszámlán látra szóló egyenleggel rendelkezők ugyancsak 43 százaléka.

A kis összegű megtakarításokat a megkérdezettek majdnem fele tehát nem tudja kezelni, ezért otthon, vagy csak látra szóló egyenlegen tartja. Pedig az, ha valaki „párnacihában” vagy „befőttesüvegben” tárolja a pénzét, azért veszélyes, mert a készpénz nem biztonságos, miután elveszhet, vagy ellophatják, esetleg – ha mondjuk otthon tartjuk – egy betörés során azt elrabolhatják tőlünk. Jobb ötletnek tűnik olyan helyen tartani megtakarított pénzünket, ahol az nemcsak nagyobb biztonságban van, hanem akár még kamatot is kaphatunk utána. 

A takarékoskodás legegyszerűbb eszköze - és az OTP Bank új funkciójának névadója. Fotó: Depositphotos
A takarékoskodás legegyszerűbb eszköze - és az OTP Bank új funkciójának névadója. Fotó: Depositphotos

Aligha lehet vitatni azt az állítást, miszerint egy-egy kitűzött célt a legkönnyebben kisebb-nagyobb összegek rendszeres, tudatos gyűjtésével és félretételével lehet megvalósítani. A jó hír, hogy erre már van megoldás, olyan, amely keretében egyszerűen, lépésről-lépésre, néhány kattintással, automatizáltan, kényelmesen, okos eszközről vezérelve növelhetjük megtakarításainkat.

Az OTP Bank új Persely funkciójának kialakításával a fő cél az öngondoskodásra való edukáció és elsősorban a digitálisan aktív, de a megtakarítási „életútjuk” elején járó fiatalabb ügyfelek pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A funkció az OTP InternetBankban és MobilBankban kezdeményezhető akár kezdő befizetés nélkül.

A Perselyhez különböző célokat, összegeket vagy céldátumokat (ameddig takarékoskodni szeretne az adott perselybe az ügyfél) lehet rendelni. Amennyiben a Perselyhez beállított célösszeg, illetve céldátum teljesült, ránk van bízva, hogy fel kívánjuk-e használni a Perselyben lévő összeget, vagy megtartjuk a Perselyt és további pénzösszegeket helyezünk el benne. A konstrukció teljesen rugalmas, a Perselyből az adott cél elérése előtt részösszeget is kivehetünk vagy teljesen kiüríthetjük, illetve a Perselybe történő rendszeres pénzátvezetés összege is bármikor megváltoztatható.

Érdemes tehát kis összegekben is megtakarítani, rendszeresen félretéve ugyanis könnyebben elérhető egy-egy vágyott sporteszköz, régóta tervezett utazási cél vagy akár egy új konyhagép.

A Persely funkcióval pedig mindezt kényelmesen, digitálisan, akár otthonról egy karosszékben ülve, laptoppal az ölünkben is használhatjuk, az sem mellékes, hogy mindezért az OTP Bank nem számít fel díjat, a Perselyekbe történő eseti és rendszeres átvezetések, valamint a kapcsolt fizetési számlára történő visszavezetések is díjmentesek.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.


1Az OTP Öngondoskodási Index felmérésről

Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!