Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bank360

Jövő januártól folytatódik a indul az új hitelmoratórium, a Moratórium 2, de sokkal kevesebb adós maradhat benne, mint idén. Míg a törvényalkotó szerint a folytatásra jogosultaknak automatikusan moratóriumban kell maradniuk ügyintézés nélkül, a Bank360.hu szakértői szerint ez nagy valószínűséggel nem fog működni és mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a bankkal, ha szeretnénk továbbra is szüneteltetni a hiteltörlesztést.

Az év végéhez közeledve már ősszel kiderült: folytatódik a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő hitelmoratórium. Az új szakasz, a Moratórium 2 névre hallgató intézkedés 2021. január elsejétől fél évig tart, de már nem vonatkozik általánosan minden adósra, aki 2020. március 18. előtt vett fel hitelt, legyen szó személyi kölcsönről vagy lakáshitelről, hanem csak a kiemelt társadalmi csoportok kölcsönei maradhatnak a fizetési szüneteltetés hatálya alatt. Ezen társadalmi csoportok közé tartoznak

  • a nyugdíjasok,

  • a gyermeket nevelők,

  • a közfoglalkoztatottak és

  • az álláskeresők,

valamint azok a vállalkozások, amelyek megsínylették a járványt. A részleteket itt gyűjtötte össze a Bank360.hu.

Érdekesség, hogy az általános hitelmoratórium napokon belül lejár, viszont december 14-én, a cikk írásakor a törvényalkotó még nem határozta meg, hogy mi lesz az a mutatószám, amely alapján a súlyosan sérült vállalkozások számára folytatódhat a szüneteltetés január 1-től. Nekik így valószínűleg néhány napjuk marad majd csak karácsony előtt arra, hogy sebtében összeállítsák az igazoláshoz szükséges kimutatást, ha szeretnének élni a gazdasági mentőövvel.

Automatikusan nem mehet tovább

A Moratórium 2-ről szóló rendelet alapján a jogosultaknak automatikusan megy tovább a szüneteltetés, csak akkor kellene jelentkezniük, ha folytatni akarják a törlesztést. Egészen októberig készülhetett erre mindenki, azonban november végével ismertté vált a folyamat: a bankoknak nincs jogosultságuk szemezgetni ügyfeleik adataiból, így ahhoz, hogy a jogosultság igazolt legyen, a folytatással élni akaró ügyfeleknek meghatalmazást vagy a jogosultságot igazoló dokumentumot kell eljuttatniuk a bankokhoz (valamint egy nyilatkozatot, hogy élni kívánnak a moratóriummal).

A Bank360.hunak több nagybank is hasonlóan nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban: gyakorlatilag minden válaszadó arról számolt be, hogy szükséges lesz a nyilatkozat és az igazolások benyújtása, ha valaki részt szeretne venni a hitelmoratórium 2-ben.

Mit kell tenniük az ügyfeleknek?

Nem maradt tehát sok ideje annak, aki biztosra menne és például már a januári lakáshitel törlesztőjét is szüneteltetné, hiszen még decemberben le kell adni a jogosultságot igazoló papírokat. A Bank360.hu összegyűjtötte, hogy mely igazolásokkal lehet bizonyítani a jogosultságot:

December közepére a legtöbb banknál az is világossá vált, hogy milyen felületeken adhatjuk le ezeket az igazolásokat. Jó hír, hogy bár a moratórium nem automatikus, a Bank360.hu gyűjtése szerint a legtöbb pénzintézetnél legalább elektronikusan, akár otthonról is feltölthetjük a dokumentumokat:

Érdemes tehát sietni: bár a bankok csak a napokban kezdik meg az ügyféltájékoztatást emailben, postán és netbankon keresztül a Moratórium 2-re vonatkozóan, érdemes már most beszerezni a szükséges igazolást, leadni azt és nyilatkozni még karácsony előtt, hogy biztosan a moratórium hatálya alatt maradjon a kölcsönünk januárban is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.