3p

Magyar Péter lenne jobb a gödörben lévő magyar gazdaságnak vagy Orbán Viktor?
Nem lesz baj abból, hogy a nyugdíjmegtakarításokat ingatlancélra is el lehet költeni?
Online Klasszis Klub élőben Felcsuti Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2024. november 28. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A marhahús fogyasztása Magyarországon évek óta messze elmarad a sertés- vagy baromfihús mögött. Pedig egy ínycsiklandó steak, vagy egy borjúpecsenye illatától bárkinek a szájában összefuthat a nyál. Mutatjuk, mi a titka az igazán ízletes marhafogások elkészítésének!

Ne ítéljünk elsőre!

A marhahússal a hétköznapokban gyakran csak valamilyen erősen feldolgozott formában, például borjúpárizsiként találkozunk. És akkor ott vannak még rémálmaink menzás vadas szeletei, vagy meghatározhatatlan karakterű gulyáslevesek – nem csoda hát, hogy sokunknak nem a csúcsgasztronómia jut először a marhahúsról eszébe.

Komoly oka van annak, hogy Magyarországon még nem alakult ki igazán a marhahús fogyasztás kultúrája. Itthon marhahúshoz leginkább csak tejipari melléktermékként lehetett hozzájutni. A kiöregedett tejelőmarhák és a termelésből kimaradó (bika) borjak húsa egészen más karakterisztikájú, mint a kifejezetten húsáért tenyésztett fajtáké.

A marhahús elkészítése igényel némi konyhatechnikai gyakorlatot – ezt pedig kétes minőségű húsokon nehéz megszerezni. A nem túl karakteres ízért, állagért nem a marhahús a hibás. A legtöbbször az alapanyaggal és az elkészítéssel van a baj.

Hol lehet minőségi marhahúst kapni?

Szerencsére egyre több helyen fedezik fel, hogy minőségi marhahúsra igenis van igény. Ha viszont egységes állandó kínálatot szeretnénk, érdemes megfontolni a minőségi marhahús rendelést a Matusz-Vad Webáruháztól. A cég széles választékban kínál marha- és borjúhúsból készült alapanyagokat. Ha szükséges, akár Ausztriáig, Dél Amerikáig vagy az Egyesült Államokig nyúlnak alapanyagért.

A marhahús ízletes elkészítésének egyik első lépése a hús megfelelő bontása és szeletelése. Itthon még kevesen rendelkeznek kellő gyakorlattal a marhahús szakszerű előkészítéséhez. A képzett munkaerőhiánnyal szenvedő vendéglátás részére lett kifejlesztve a „kényszer kényelmi” termékcsalád, melynek segítségével, sokkal hatékonyabban tudnak termelni az éttermek. Ezek magasabban előkészített, gyorsan és állandó, jó minőségben használható húskészítmények, ilyen például a „szuvidolás”, amikor mondjuk a libacombot alacsony hőfokon, vákuumcsomagolásban készítjük elő. A hús teljesen puha lesz, csak a bőrét kell szépen megpirítani és máris a tányérra tehető! Az ilyen befejező műveletet akár egy képzetlen munkatársra is rá lehet bízni.

Az ismeretlen borjú

A tejjel nevelt borjúhús íze utánozhatatlan, de a tejelőmarha tartásban ez nem állítható elő gazdaságosan. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a szokásos borjúrecepteket ilyen, jó minőségű alapanyagból elkészíteni. Érezhető lesz a különbség! Gyakori hiba, hogy a recept borjúhús alapanyagot ajánl, ennek hiányában viszont felnőtt marhahúsból készítik el az ételt. A kettő sajnos nem ugyanolyan.

Marhahús rendelés, csak tiszta forrásból!

Ha steaket, tatár beefsteaket szeretnénk készíteni, különösen fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk. Érdemes a már bevált helyekhez fordulni ilyen húsokért – így a nyers, vagy véresen tálalt ételeket is biztonsággal fogyaszthatjuk!

Érdemes időt szánni a felkészülésre, és alaposan feltérképezni az elérhető marha alapanyagok piacát. Minőségi termékek használatával ugyanis a régi recepteknek is egészen új köntöst adhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!