Ne ítéljünk elsőre!
A marhahússal a hétköznapokban gyakran csak valamilyen erősen feldolgozott formában, például borjúpárizsiként találkozunk. És akkor ott vannak még rémálmaink menzás vadas szeletei, vagy meghatározhatatlan karakterű gulyáslevesek – nem csoda hát, hogy sokunknak nem a csúcsgasztronómia jut először a marhahúsról eszébe.
Komoly oka van annak, hogy Magyarországon még nem alakult ki igazán a marhahús fogyasztás kultúrája. Itthon marhahúshoz leginkább csak tejipari melléktermékként lehetett hozzájutni. A kiöregedett tejelőmarhák és a termelésből kimaradó (bika) borjak húsa egészen más karakterisztikájú, mint a kifejezetten húsáért tenyésztett fajtáké.
A marhahús elkészítése igényel némi konyhatechnikai gyakorlatot – ezt pedig kétes minőségű húsokon nehéz megszerezni. A nem túl karakteres ízért, állagért nem a marhahús a hibás. A legtöbbször az alapanyaggal és az elkészítéssel van a baj.
Hol lehet minőségi marhahúst kapni?
Szerencsére egyre több helyen fedezik fel, hogy minőségi marhahúsra igenis van igény. Ha viszont egységes állandó kínálatot szeretnénk, érdemes megfontolni a minőségi marhahús rendelést a Matusz-Vad Webáruháztól. A cég széles választékban kínál marha- és borjúhúsból készült alapanyagokat. Ha szükséges, akár Ausztriáig, Dél Amerikáig vagy az Egyesült Államokig nyúlnak alapanyagért.
A marhahús ízletes elkészítésének egyik első lépése a hús megfelelő bontása és szeletelése. Itthon még kevesen rendelkeznek kellő gyakorlattal a marhahús szakszerű előkészítéséhez. A képzett munkaerőhiánnyal szenvedő vendéglátás részére lett kifejlesztve a „kényszer kényelmi” termékcsalád, melynek segítségével, sokkal hatékonyabban tudnak termelni az éttermek. Ezek magasabban előkészített, gyorsan és állandó, jó minőségben használható húskészítmények, ilyen például a „szuvidolás”, amikor mondjuk a libacombot alacsony hőfokon, vákuumcsomagolásban készítjük elő. A hús teljesen puha lesz, csak a bőrét kell szépen megpirítani és máris a tányérra tehető! Az ilyen befejező műveletet akár egy képzetlen munkatársra is rá lehet bízni.
Az ismeretlen borjú
A tejjel nevelt borjúhús íze utánozhatatlan, de a tejelőmarha tartásban ez nem állítható elő gazdaságosan. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a szokásos borjúrecepteket ilyen, jó minőségű alapanyagból elkészíteni. Érezhető lesz a különbség! Gyakori hiba, hogy a recept borjúhús alapanyagot ajánl, ennek hiányában viszont felnőtt marhahúsból készítik el az ételt. A kettő sajnos nem ugyanolyan.
Marhahús rendelés, csak tiszta forrásból!
Ha steaket, tatár beefsteaket szeretnénk készíteni, különösen fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk. Érdemes a már bevált helyekhez fordulni ilyen húsokért – így a nyers, vagy véresen tálalt ételeket is biztonsággal fogyaszthatjuk!
Érdemes időt szánni a felkészülésre, és alaposan feltérképezni az elérhető marha alapanyagok piacát. Minőségi termékek használatával ugyanis a régi recepteknek is egészen új köntöst adhatunk.