2019. október 10. 09:09

A marhahús fogyasztása Magyarországon évek óta messze elmarad a sertés- vagy baromfihús mögött. Pedig egy ínycsiklandó steak, vagy egy borjúpecsenye illatától bárkinek a szájában összefuthat a nyál. Mutatjuk, mi a titka az igazán ízletes marhafogások elkészítésének!

Ne ítéljünk elsőre!

A marhahússal a hétköznapokban gyakran csak valamilyen erősen feldolgozott formában, például borjúpárizsiként találkozunk. És akkor ott vannak még rémálmaink menzás vadas szeletei, vagy meghatározhatatlan karakterű gulyáslevesek – nem csoda hát, hogy sokunknak nem a csúcsgasztronómia jut először a marhahúsról eszébe.

Komoly oka van annak, hogy Magyarországon még nem alakult ki igazán a marhahús fogyasztás kultúrája. Itthon marhahúshoz leginkább csak tejipari melléktermékként lehetett hozzájutni. A kiöregedett tejelőmarhák és a termelésből kimaradó (bika) borjak húsa egészen más karakterisztikájú, mint a kifejezetten húsáért tenyésztett fajtáké.

A marhahús elkészítése igényel némi konyhatechnikai gyakorlatot – ezt pedig kétes minőségű húsokon nehéz megszerezni. A nem túl karakteres ízért, állagért nem a marhahús a hibás. A legtöbbször az alapanyaggal és az elkészítéssel van a baj.

Hol lehet minőségi marhahúst kapni?

Szerencsére egyre több helyen fedezik fel, hogy minőségi marhahúsra igenis van igény. Ha viszont egységes állandó kínálatot szeretnénk, érdemes megfontolni a minőségi marhahús rendelést a Matusz-Vad Webáruháztól. A cég széles választékban kínál marha- és borjúhúsból készült alapanyagokat. Ha szükséges, akár Ausztriáig, Dél Amerikáig vagy az Egyesült Államokig nyúlnak alapanyagért.

A marhahús ízletes elkészítésének egyik első lépése a hús megfelelő bontása és szeletelése. Itthon még kevesen rendelkeznek kellő gyakorlattal a marhahús szakszerű előkészítéséhez. A képzett munkaerőhiánnyal szenvedő vendéglátás részére lett kifejlesztve a „kényszer kényelmi” termékcsalád, melynek segítségével, sokkal hatékonyabban tudnak termelni az éttermek. Ezek magasabban előkészített, gyorsan és állandó, jó minőségben használható húskészítmények, ilyen például a „szuvidolás”, amikor mondjuk a libacombot alacsony hőfokon, vákuumcsomagolásban készítjük elő. A hús teljesen puha lesz, csak a bőrét kell szépen megpirítani és máris a tányérra tehető! Az ilyen befejező műveletet akár egy képzetlen munkatársra is rá lehet bízni.

Az ismeretlen borjú

A tejjel nevelt borjúhús íze utánozhatatlan, de a tejelőmarha tartásban ez nem állítható elő gazdaságosan. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a szokásos borjúrecepteket ilyen, jó minőségű alapanyagból elkészíteni. Érezhető lesz a különbség! Gyakori hiba, hogy a recept borjúhús alapanyagot ajánl, ennek hiányában viszont felnőtt marhahúsból készítik el az ételt. A kettő sajnos nem ugyanolyan.

Marhahús rendelés, csak tiszta forrásból!

Ha steaket, tatár beefsteaket szeretnénk készíteni, különösen fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk. Érdemes a már bevált helyekhez fordulni ilyen húsokért – így a nyers, vagy véresen tálalt ételeket is biztonsággal fogyaszthatjuk!

Érdemes időt szánni a felkészülésre, és alaposan feltérképezni az elérhető marha alapanyagok piacát. Minőségi termékek használatával ugyanis a régi recepteknek is egészen új köntöst adhatunk.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.