5p

Számos családnak van lakáscélú jelzáloghitele, amelyet a többgyermekes családok a jelzáloghitel-elengedési támogatás keretében csökkenthetnek. A következőkben képet kaphatsz az igénylőkre, gyermekekre és a hitelre vonatkozó feltételekről, illetve az igénylés folyamatáról is.

Nézd meg, rád is vonatkozik-e a jelzáloghitel-elengedés!

A jelzáloghitel-elengedésre vonatkozó jogszabály már többször is módosításra került, ezért időben eltérnek a jogosultsági feltételek. A támogatás 2018. január 1-jén lépett hatályba. Ez azt jelenti, hogy ennél korábban született gyermekek után egyáltalán nem igényelhető a kedvezmény, míg második gyermekre vonatkozóan csak 2019. július 1-jétől.

A gyermek születésének, örökbefogadásának dátuma

Hányadik gyermek a családban

Fennálló jelzáloghitelből való elengedés összege

2018. január 1 - 2019. június 30.

harmadik vagy további

1.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

második

1.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

harmadik

4.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

harmadik

ha a gyermek ugyan 2019. július 1. után született, de június 30-ig igényeltétek rá, mint magzatra az 1.000.000 Ft-ot, akkor 3.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

negyedik vagy további

ha már a 4.000.000 Ft-ot igénybe vettétek korábban egy másik gyermeketekre, akkor 1.000.000 Ft, ha nem, akkor 4.000.000 Ft

A támogatás iránti kérelem vér szerinti gyermek esetén a várandósság 12. hete után, a gyermek születését / örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását  követő 60 napon belül nyújtható be. A határidőnek az igénylő önhibáján kívüli okból történő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének van helye. A 2020. július 1. előtt (de természetesen 2018. január 1. után) született gyermekek esetében nincs a támogatás iránti kérelem benyújtására vonatkozó időkorlát.

A jelzáloghitel-elengedés feltételei

Igénylőkre vonatkozó feltételek

  • magyar állampolgárság
  • büntetlen előélet
  • köztartozás-mentesség
  • meglévő lakáscélú jelzáloghitel (a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés,és  rajtad mint adóson és házastársadon, élettársadon mint adóstárson kívül nincs más adóstárs a hitelben)
  • házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik (házastársaddal, élettársaddal csak együttesen igényelhetitek)
  • az igénylők egyikének legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezni a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban

Gyermekekre vonatkozó feltételek

  • az igénylő vér szerinti gyermeke, örökbefogadott gyermeke vagy a  kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzata
  • gyermeknek minősül az igénylővel közös háztartásban élő gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően elhalt vagy halva született magzat, továbbá az élve született és időközben elhalálozott gyermek
  • házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös és nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni
  • ugyanazon gyermekre egy alkalommal igényelhető a támogatás

Jelzáloghitelre vonatkozó feltételek

Fennálló jelzáloghitel-tartozásnak kell lennie, azaz a támogatásra jogosító gyermek születésekor már meglévő hitelnek. Utólag kötött hitelszerződésre nem vehető figyelembe. Attól is függ, hogy milyen hitelt tudsz csökkenteni, hogy mikor kötötted a hitelszerződést, azaz mikor vetted fel a hitelt:

  • 2017. november 14. előtt: minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan (azaz szabad felhasználású jelzáloghitelekre is)
  • 2017. november 14. után: csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, azaz amelyet lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel és amelynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása. Hitelkiváltás esetén a hitel összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget.

A jelzáloghitel-elengedés igénylésének menete

  1. A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.
  2. A kormányhivatal ellenőrzi a köztartozásmentességet és a büntetlen előéletet.
  3. Bekéri az adatokat a hiteledet folyósító banktól.
  4. Lekérdezi a tulajdonjog fennállását a jelzáloghitel fedezetét képező ingatlanon.
  5. A kormányhivatal a támogatásra jogosító feltételek fennállásáról és a támogatás összegéről a támogatást megállapító határozat megküldésével értesít téged, illetve a bankot.
  6. A bank a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként jóváírja a támogatást a hitelszámládon.

Tervezz a jelzáloghitel-elengedéssel!

A jelenlegi szabályozás szerint a támogatás igénylésének nincs jogszabályban foglalt végső határideje. Ez nem jelenti azt, hogy ez a támogatás az idők végezetéig érvényben marad, ugyanis a családtámogatásokban rendszeresen történnek módosítások. A támogatással kapcsolatban és lakáshitel igénylésében is díjmentes segítséget kaphatsz egy tapasztalt, a bankok hitelezési folyamatát jól ismerő hitelszakértőtől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!