<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Számos családnak van lakáscélú jelzáloghitele, amelyet a többgyermekes családok a jelzáloghitel-elengedési támogatás keretében csökkenthetnek. A következőkben képet kaphatsz az igénylőkre, gyermekekre és a hitelre vonatkozó feltételekről, illetve az igénylés folyamatáról is.

Nézd meg, rád is vonatkozik-e a jelzáloghitel-elengedés!

A jelzáloghitel-elengedésre vonatkozó jogszabály már többször is módosításra került, ezért időben eltérnek a jogosultsági feltételek. A támogatás 2018. január 1-jén lépett hatályba. Ez azt jelenti, hogy ennél korábban született gyermekek után egyáltalán nem igényelhető a kedvezmény, míg második gyermekre vonatkozóan csak 2019. július 1-jétől.

A gyermek születésének, örökbefogadásának dátuma

Hányadik gyermek a családban

Fennálló jelzáloghitelből való elengedés összege

2018. január 1 - 2019. június 30.

harmadik vagy további

1.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

második

1.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

harmadik

4.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

harmadik

ha a gyermek ugyan 2019. július 1. után született, de június 30-ig igényeltétek rá, mint magzatra az 1.000.000 Ft-ot, akkor 3.000.000 Ft

2019. július 1. és utána

negyedik vagy további

ha már a 4.000.000 Ft-ot igénybe vettétek korábban egy másik gyermeketekre, akkor 1.000.000 Ft, ha nem, akkor 4.000.000 Ft

A támogatás iránti kérelem vér szerinti gyermek esetén a várandósság 12. hete után, a gyermek születését / örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását  követő 60 napon belül nyújtható be. A határidőnek az igénylő önhibáján kívüli okból történő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének van helye. A 2020. július 1. előtt (de természetesen 2018. január 1. után) született gyermekek esetében nincs a támogatás iránti kérelem benyújtására vonatkozó időkorlát.

A jelzáloghitel-elengedés feltételei

Igénylőkre vonatkozó feltételek

 • magyar állampolgárság
 • büntetlen előélet
 • köztartozás-mentesség
 • meglévő lakáscélú jelzáloghitel (a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés,és  rajtad mint adóson és házastársadon, élettársadon mint adóstárson kívül nincs más adóstárs a hitelben)
 • házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik (házastársaddal, élettársaddal csak együttesen igényelhetitek)
 • az igénylők egyikének legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezni a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban

Gyermekekre vonatkozó feltételek

 • az igénylő vér szerinti gyermeke, örökbefogadott gyermeke vagy a  kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzata
 • gyermeknek minősül az igénylővel közös háztartásban élő gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően elhalt vagy halva született magzat, továbbá az élve született és időközben elhalálozott gyermek
 • házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös és nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni
 • ugyanazon gyermekre egy alkalommal igényelhető a támogatás

Jelzáloghitelre vonatkozó feltételek

Fennálló jelzáloghitel-tartozásnak kell lennie, azaz a támogatásra jogosító gyermek születésekor már meglévő hitelnek. Utólag kötött hitelszerződésre nem vehető figyelembe. Attól is függ, hogy milyen hitelt tudsz csökkenteni, hogy mikor kötötted a hitelszerződést, azaz mikor vetted fel a hitelt:

 • 2017. november 14. előtt: minden olyan forint alapú jelzáloghitel csökkentésére igényelhető, melynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan (azaz szabad felhasználású jelzáloghitelekre is)
 • 2017. november 14. után: csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, azaz amelyet lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel és amelynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása. Hitelkiváltás esetén a hitel összege kizárólag a hitelnyújtók közötti árfolyamkülönbség miatt, valamint az eredeti hiteltartozás lezárásához és az új hitel folyósításához kapcsolódó igazolt díjakkal és költségekkel haladhatja meg az eredeti hiteltartozás kiváltásakor fennálló összeget.

A jelzáloghitel-elengedés igénylésének menete

 1. A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.
 2. A kormányhivatal ellenőrzi a köztartozásmentességet és a büntetlen előéletet.
 3. Bekéri az adatokat a hiteledet folyósító banktól.
 4. Lekérdezi a tulajdonjog fennállását a jelzáloghitel fedezetét képező ingatlanon.
 5. A kormányhivatal a támogatásra jogosító feltételek fennállásáról és a támogatás összegéről a támogatást megállapító határozat megküldésével értesít téged, illetve a bankot.
 6. A bank a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként jóváírja a támogatást a hitelszámládon.

Tervezz a jelzáloghitel-elengedéssel!

A jelenlegi szabályozás szerint a támogatás igénylésének nincs jogszabályban foglalt végső határideje. Ez nem jelenti azt, hogy ez a támogatás az idők végezetéig érvényben marad, ugyanis a családtámogatásokban rendszeresen történnek módosítások. A támogatással kapcsolatban és lakáshitel igénylésében is díjmentes segítséget kaphatsz egy tapasztalt, a bankok hitelezési folyamatát jól ismerő hitelszakértőtől.