<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.

Bár a múlt pénteki kormányülés után pontosítottak a “határzár” szabályain, egy fontos csoport, a külföldön dolgozó magyaroké ma is tanácstalan. A jogszabály ugyanis nem egyértelmű. Erről is beszélt kollégánk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.

A közzétett rendelet szerint:

“Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Valamint:

Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Szabad az út, vagy sem?

Az osztrák közszolgálati média, az ORF magyar nyelvű cikkének címe: “Ismét szabad az út a dolgozók előtt”. Állításuk szerint megkérdeztek jogászokat, akik szerint a munkavállalás is gazdasági célú tevékenység, tehát elvileg az Ausztriában dolgozók (a 30 kilométeres határsávon túl is) szabadon mozoghatnak a határon át. De az ORF is úgy tudja, hogy a magyar határon nem egyértelmű a szituáció kezelése. Egyeseket karanténba küldenek, másokat nem. A lap várja a magyar rendőrség válaszát.

A Rendőrség, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján nem találtunk választ a kérdésre, az utóbbi például még csak a szeptember elsejével életbe lépett jogszabályt ismerteti. Az Ausztriában dolgozók népes, 16 ezer fős Facebook-csoportjában is arról számolnak be, hogy kiszámíthatatlan a határon a gyakorlat. A hétvégén egyébként Sopronban ezer, Bécsben 120-140 fős tüntetés volt a magyar határzár ellen az osztrák média szerint.

Két tűz között az ingatlanalapok

Amint a TrendFM műsorában elhangzott, közel százezren dolgoznak Ausztriában még most is, valamint nagyjából 110 ezren Németországban. (Családtagokkal együtt Németországban mintegy kétszázezer magyar él.) Főleg nekik jelent problémát a jogbizonytalanság.

A hazai ingatlanalapok jól vészelték át eddig a válságot, nem úgy, mint 2008-2009-ben. A vagyonuk idén csak pár százalékkal csökkent, sőt a legnagyobb három alap közül kettőé még nőni is tudott valamelyest. Az alapokra most ellentétes tényezők hatnak. Egy elhúzódó válság, vállalati csődhullám, a bérletidíj-bevételek csökkenése leviheti az ingatlanok értékét. A magas hazai infláció, a gyenge forint és a nyomott kamatszint, a gazdaság esetleges magára találása ugyanakkor növelheti az ingatlanbefektetések iránti keresletet.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.