TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.

Bár a múlt pénteki kormányülés után pontosítottak a “határzár” szabályain, egy fontos csoport, a külföldön dolgozó magyaroké ma is tanácstalan. A jogszabály ugyanis nem egyértelmű. Erről is beszélt kollégánk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.

A közzétett rendelet szerint:

“Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Valamint:

Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Szabad az út, vagy sem?

Az osztrák közszolgálati média, az ORF magyar nyelvű cikkének címe: “Ismét szabad az út a dolgozók előtt”. Állításuk szerint megkérdeztek jogászokat, akik szerint a munkavállalás is gazdasági célú tevékenység, tehát elvileg az Ausztriában dolgozók (a 30 kilométeres határsávon túl is) szabadon mozoghatnak a határon át. De az ORF is úgy tudja, hogy a magyar határon nem egyértelmű a szituáció kezelése. Egyeseket karanténba küldenek, másokat nem. A lap várja a magyar rendőrség válaszát.

A Rendőrség, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján nem találtunk választ a kérdésre, az utóbbi például még csak a szeptember elsejével életbe lépett jogszabályt ismerteti. Az Ausztriában dolgozók népes, 16 ezer fős Facebook-csoportjában is arról számolnak be, hogy kiszámíthatatlan a határon a gyakorlat. A hétvégén egyébként Sopronban ezer, Bécsben 120-140 fős tüntetés volt a magyar határzár ellen az osztrák média szerint.

Két tűz között az ingatlanalapok

Amint a TrendFM műsorában elhangzott, közel százezren dolgoznak Ausztriában még most is, valamint nagyjából 110 ezren Németországban. (Családtagokkal együtt Németországban mintegy kétszázezer magyar él.) Főleg nekik jelent problémát a jogbizonytalanság.

A hazai ingatlanalapok jól vészelték át eddig a válságot, nem úgy, mint 2008-2009-ben. A vagyonuk idén csak pár százalékkal csökkent, sőt a legnagyobb három alap közül kettőé még nőni is tudott valamelyest. Az alapokra most ellentétes tényezők hatnak. Egy elhúzódó válság, vállalati csődhullám, a bérletidíj-bevételek csökkenése leviheti az ingatlanok értékét. A magas hazai infláció, a gyenge forint és a nyomott kamatszint, a gazdaság esetleges magára találása ugyanakkor növelheti az ingatlanbefektetések iránti keresletet.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.